Eén van de vele beren die achter een raam zit om gespot te worden
Eén van de vele beren die achter een raam zit om gespot te worden Foto: Ingezonden

Op ‘berenjacht’ in Son en Breugel

Achter veel ramen in Son en Breugel staat een beer. In navolging van andere gemeentes in Nederland is nu ook Son en Breugel in de ban van de ‘berenjacht’. Het idee is overgewaaid uit Australië, waar het prentenboek ‘We gaan op berenjacht’ uit 1995 van Michael Rosen en Helen Oxenbury de inspiratie zou zijn voor deze actie. Het initiatief is bedacht om kinderen af te leiden in deze coronacrisis.

Redacteur: Emmy Grit

”Het is de bedoeling dat mensen een knuffelbeer voor het raam zetten, zodat kinderen tijdens hun wandeling op zoek kunnen naar de beren”, laat Regina Playford weten. Toen Regina van het leuke initiatief hoorde, heeft ze op de Facebookpagina ‘Geweldig Son en Breugel’ een bericht gezet. “Hier kwamen reacties op en om alles zo centraal mogelijk te houden heb ik de pagina ‘Berenjacht in Son en Breugel’ gemaakt.

Beer voor het raam
Op die pagina kunnen inwoners hun adres in een berichtje achterlaten en kunnen kinderen, eventueel samen met hun ouders, een wandeling maken en op zoek gaan naar de beren. Er staan inmiddels al vele berichten op deze pagina, met adressen van inwoners uit Son en Breugel die een beer(tje) voor het raam hebben gezet.

Spotten
Als kinderen een beer hebben gespot, kunnen ze deze afstrepen op een speciaal formulier. Nicole Schoenmakers, initiatiefneemster van de Facebookpagina ‘Hulpvraag en kosteloos aanbieden m.b.t. corona Son en Breugel’ vertelt: “Hilde en Marleen Donders van Tent- en Zeilmakerij Sint-Oedenrode hebben de eerste kleurplaten en afstreepkaarten geleverd. De kinderen kunnen ze ophalen op Trompstraat 2. De tweede lichting kleurplaten komt van Drukkerij Erhardt op Ekkersrijt. Het initiatief van de kleurplaten komt van Silvia van Abeelen.”

Frisse neus
De berenjacht is allereerst bedoeld voor kleine kinderen die vanwege het coronavirus binnen zitten én voor hun ouders. Zo hebben ze een doel bij het dagelijkse frisse neus halen, dat nog wel is toegestaan mits ze niet ziek of verkouden zijn.

Niet in groepen op jacht
Als ouders met kinderen naar buiten gaan, moeten ze zich wel aan de richtlijnen van het RIVM houden. Ouders kunnen dus niet met groepen op jacht gaan. Het is de bedoeling dat ze dit doen met alleen hun eigen kinderen.

Spellen en boeken
Behalve de kleurplaten en afstreepkaarten liggen er op de Trompstraat ook nog spellen, tijdschriften en dvd’s. Nicole: “Inwoners uit Son en Breugel hebben dit gedoneerd en het is bestemd voor allen die het kunnen gebruiken. Het is fijn als kinderen een keer een ‘nieuw’ spel kunnen spelen of een ander boek kunnen lezen.” Verder staat er op verschillende plaatsen bij woningen in Son en Breugel een minibieb met allerlei boeken. Neem een boek mee, breng een boek of ruil een boek.

Afbeelding