Kon de klok maar teruggedraaid worden

Als de achttienjarige student uit Son en Breugel de tijd terug kon draaien dan wist hij wel wat hij zou doen: hij zou alle waarschuwingen, adviezen en maatregelen die genomen zijn met betrekking tot het coronavirus meteen opvolgen en zou zelfs zijn vrienden erop aanspreken dit ook te doen. Helaas kan hij de tijd niet terugdraaien en heeft daar nu erg veel spijt van. Hij is positief getest op COVID-19 en zijn moeder, ook besmet met het coronavirus, vecht op dit moment voor haar leven op de IC.

Redacteur: Emmy Grit

De in Son en Breugel geboren en getogen jongen doet zijn verhaal anoniem: “Ik wil de jeugd en de jongeren, maar ook de ouders van deze kinderen laten weten dat ze het coronavirus serieus moeten nemen. Iedereen moet alle maatregelen opvolgen, dan kan deze ziekte door ons allemaal overwonnen worden.” Eind februari, begin maart deed hij er nog luchtig over en nam het niet serieus. Ook zijn vrienden niet. “Ik stond met mijn vrienden gewoon in groepjes bij elkaar en we lachten om die anderhalve meter afstand houden. Wij gaven elkaar zelfs expres een hand in plaats van de boks die we normaal altijd geven.” Nu weet hij wel beter.

Positief getest
Hij dacht dat al het nieuws over corona, de maatregelen en de adviezen overdreven werden door de media. “Het enige wat ik vaker deed dan normaal was mijn handen wassen. De andere maatregelen heb ik niet serieus genomen. Stom van mij.” In de week van maandag 17 maart begonnen de eerste klachten. “Het begon met niezen en verkoudheid. Ik voelde mij niet lekker en kort daarna kreeg ik ook keelpijn en koorts. De koorts werd zo erg, in combinatie met moeilijker ademhalen en snel moe worden, dat ik getest moest worden, en die test bleek positief te zijn. Op dat moment moesten mijn ouders en broer binnen in huis blijven. Er was een kans dat zij ook besmet waren.”

Bang
En toen was het te laat. “Ik begon te beseffen waarom iedereen mij waarschuwde en waarom er zoveel aandacht door de media aan het coronavirus werd gegeven en nog steeds wordt gegeven”, aldus de jongen. Hij was bang. Zijn angst door alle verhalen die hij had gehoord dat je je omgeving kunt besmetten, dat je een risico bent voor ouderen en kwetsbaren ging hem niet in de koude kleren zitten. “Mijn ouders zijn al op leeftijd en mijn moeder behoort bovendien nog tot de kwetsbare personen. Wat als ik mijn ouders heb besmet? Dit maakte mij nog angstiger.”

Nalatigheid
Die angst is niet onterecht geweest. “Het was heftig toen ik hoorde dat ik corona had, maar het ergste van alles vind ik dat door mijn nalatigheid mijn moeder ook besmet is geraakt en met haar gaat het op dit moment niet zo goed. Ik ben zo bang dat het fout gaat. Het heeft mij wel bewust gemaakt dat ik erg dom ben geweest om niet te luisteren. Kon ik alles maar terugdraaien!”

Neem het serieus
Hij wil zijn verhaal in DeMooiSonenBreugelKrant doen omdat hij aan iedereen, maar met name de jeugd en de jongeren, wil meegeven dat ze het coronavirus serieus moeten nemen en dat het geen grap is. “Maak niet dezelfde domme fout als ik heb gedaan. Neem alle maatregelen serieus, het kan heel snel gaan. Dat zie je bij mij en bij mijn moeder. We moeten met zijn allen de maatregelen in acht nemen. We moet het samen doen!”

Verdriet
Doordat hij zo ziek was, zijn zijn vrienden ook alle maatregelen serieus gaan nemen. “Ik hoop dat mijn verhaal een les kan zijn voor alle mensen die het niet serieus nemen. Het gaat zo snel allemaal en het is zo heftig wat er op je afkomt. Ik wil niet stoer overkomen door te zeggen dat ik het voor mezelf niet erg vond om corona te krijgen. Het verdrietigste vind ik dat mijn moeder er nu onder lijdt. En dat kan ik niet terugdraaien!”

De naam van de jongen is bekend bij de redactie.