Van Son en Breugel, voor Son en Breugel

Dat lijkt het motto in deze tijd van afstand houden. Want we mogen niet mét elkaar, maar kunnen ook niet zónder elkaar. Overal zie je initiatieven ontstaan. Groot of klein, maar allemaal groots in gebaar.

Van mensen (of bedrijven) die iets te geven hebben, zoals soep voor de buren of een keuken in een hotel die kant-en-klare maaltijden levert via de supermarkt, tot jonge scholieren die hulp aanbieden met betrekking tot boodschappen, werk in de tuin, hond uitlaten. Corona was nog maar net gearriveerd of er rezen Facebookgroepen uit de grond met hulpvraag en -aanbod en steeds meer initiatieven rijzen uit de grond, net zoals de narcissen twee maanden terug in de Nieuwstraat.

Fiets je door het dorp, zie je ineens een lantarenpaal aangekleed met een kleurig vestje van een aantal meterslang, gemaakt van ‘restjes’ wol van inwoners van Son en Breugel. Dit om de saamhorigheid die deze situatie met zich meebrengt weer te geven. Een videoclip verscheen op Youtube, gemaakt met foto’s waar je blij van wordt, ingezonden na een oproep op Facebook. Voor een beetje positiviteit. Mensen die hun achtertuin openstellen als uitleen van bordspellen en boeken.

Er worden ook minibibliotheken geopend. Zo opende afgelopen week een minibibliotheek in de Kreeftlaan. Verder zijn er in de Bontstraat, Amerikalaan, Amstellaan en Sint Genovevastraat in Son en Breugel minibibliotheken te vinden. De initiatiefnemers zijn creatief; van omgebouwd kippenhok tot gepimpte dekenkist, als er maar boeken in kunnen. Dorpsgenoten kunnen gratis boeken lenen of ruilen. Tevens wordt er met grote mate gedoneerd, zodanig dat het niet in de minibieb’s past. Bij de buitenbibliotheken moeten uiteraard alle maatregelen in acht worden genomen: 1,5 meter afstand houden en handen wassen voordat je naar de bieb komt.

‘Samen komen we er wel’. Van Son en Breugel, voor Son en Breugel. Hopelijk blijft dit motto nog even, ook ná corona.