Burgemeester Gaillard legt samen met zijn vrouw een krans bij het monument De Parachutist
Burgemeester Gaillard legt samen met zijn vrouw een krans bij het monument De Parachutist Foto: Wil Feijen

Ieder jaar worden tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei de slachtoffers herdacht die het leven hebben gelaten in de Tweede Wereldoorlog en in oorlogssituaties en vredesmissies nadien.

Jaarlijks wordt deze plechtigheid in Son en Breugel bij het monument ‘De Parachutist’ gehouden. Samen met het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad, de jeugdgemeenteraad, de Veteranen Son en Breugel, leden van scouting Mgr. Bekkersgroep en scouting Dutmella en vele dorpsgenoten wordt er herdacht en worden twee minuten in stilte in acht genomen, waarna bloemen bij het monument gelegd worden. Afgelopen maandag 4 mei was het anders. De maatregelen rondom het coronavirus zorgden ervoor dat de Nationale Herdenking thuis plaatsvond.

Burgemeester Hans Gaillard heeft zijn woorden van herdenking gezegd via een videoboodschap die op social media is gedeeld. Gedurende de dag hebben inwoners van Son en Breugel bloemen neergelegd bij het monument.

De veteranen Son en Breugel legden 's avonds een bloemstuk bij het monument van De Parachutist. Zo stonden zij stil bij al degenen die zijn gesneuveld voor de vrede toen en nu. De veteranen Son en Breugel zijn actieve of oud-militairen die voor defensie op uitzending zijn geweest in oorlogsgebieden vanaf de Tweede Wereldoorlog en woonachtig zijn in de gemeente Son en Breugel. Het leggen van het bloemstuk was een eigen initiatief van deze militairen.

De afgelopen 74 jaar werd in Nederland de bevrijding vaak met festiviteiten en de laatste jaren zelfs met bevrijdingsfeesten gevierd. Dinsdag 5 mei, werd de bevrijding ook gevierd, alleen anders dan voorgaande jaren.

In Son en Breugel werd vorig jaar op 13, 14 en 15 september 75 jaar bevrijding gevierd. Deze drie dagen stonden in het teken van ‘Remember September’, drie dagen met mooie herinneringen. Laten we vooral daaraan terugdenken, maar laten we ook deze memorabele Bevrijdingsdag op dinsdag 5 mei 2020 niet vergeten.

Afbeelding
De burgemeester, de Veteranen Son en Breugel en inwoners hebben bloemen neergelegd bij het monument
Afbeelding
Arron tijdens Remember September 2019
Afbeelding