Screenshot van commissievergadering
Screenshot van commissievergadering Foto: ©mooisonenbreugel

Commissievergadering met livestreamtechniek

Als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus vergadert sinds kort ook de gemeente voornamelijk digitaal. Maandag 18 mei vergaderde de commissie Grondgebiedzaken door gebruik te maken van een livestream.

Redacteur: Adrie Neervoort

De deelnemers aan de vergadering kunnen elkaar via deze livestream zien en horen. Waar de ene persoon had gekozen voor een plek in de huiskamer had de ander de zolder opgezocht. Bij iedereen was sprake van een omgeving waar ze het vermoeden hadden niet gestoord te worden.

Korte uitleg
Na een korte uitleg van wat wel en niet kon tijdens een vergadering via de livestream en het controleren of iedereen ook had ingelogd en zichtbaar was, kon de vergadering beginnen. Het vergaderen via een livestream is natuurlijk even wennen. Soms was de voorzitter even iemand kwijt die eerder had ingelogd en zichtbaar was of galmde het gesprek zozeer dat het niet te verstaan was. Deze vorm van vergaderen heeft natuurlijk ook een voordeel; in de vaak huislijke omgeving was er gezorgd voor een hapje en een drankje.

Vanaf elke locatie
Ondanks wat onwennigheid en kleine technische problemen verliep de commissievergadering via de livestream bijzonder goed. Waarom nog vergaderen in een raadszaal zo zou je bijna denken? Want deelnemen aan een vergadering via een livestream kun je vanaf elke locatie waar internet is. Tevens is het voor de inwoners erg toegankelijk.

Aanvulling
Deze wijze van vergaderen zou een aanvulling kunnen zijn op de fysieke vergaderingen op het gemeentehuis. Technisch zullen daar zeker oplossingen voor zijn en de raadsleden hebben hun proef van bekwaamheid hiervoor al afgelegd. Straks misschien wel heel normaal in het nieuwe normaal.