Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Krista Simons

Wereld Vitiligodag
Elf jaar na het overlijden van Michael Jackson

Op 25 juni is het elf jaar geleden dat Michael Jackson overleed. Dat de Amerikaanse popster vitiligo had, weet niet iedereen. Om mondiaal aandacht te vragen voor deze chronische pigmentaandoening werd zijn sterfdag daarom uitgeroepen tot Wereld Vitiligodag.

Zoek via Google op de combinatie ‘vitiligo’ en ‘Michael Jackson’ en je stuit op honderdduizenden hits. Wereldwijd heeft circa 2 procent van de mensen deze huidstoornis, in Nederland zijn dit naar schatting 240.000 mensen. Vitiligo ontstaat door een fout in het afweersysteem, waarbij het lichaam de eigen pigmentcellen aanvalt. Zo ontstaan er witte plekken die in grootte en vorm verschillen. Ze kunnen op heel het lichaam voorkomen, of op een deel ervan; en ook haren die op witte plekken groeien worden vaak wit.

Onzeker
De zichtbare (met name in het gezicht), maar ook minder in het oog springende witte plekken kunnen hen onzeker maken. Opgroeiende kinderen ondervinden soms dat ze worden gepest. Dan komt het voor dat iemand zich terugtrekt, bijvoorbeeld als vriendjes gaan zwemmen. Of mensen dragen shirts met lange mouwen of lange broeken tijdens warme dagen; of ze camoufleren hun vlekken met make-up. Sommigen hopen dat weer pigment terugkeert met bijvoorbeeld een tijdrovende lichttherapie of na een bepaald type huidtransplantatie.

Rolmodellen
Toch kiest niet iedereen voor aanpassen. Het lukt ze te zijn wie ze zijn, (juist) dankzij de witte plekken. Het Amerikaanse fotomodel Winnie Harlow is een voorbeeld van zo’n rolmodel, zij zocht de schijnwerpers bewust op. Ook in ons land laten steeds meer mensen hun vitiligo zien.