Artist Impression Dorpshuis
Artist Impression Dorpshuis Foto: INBO

In twee jaar tijd zicht op een nieuw dorpshuis

In oktober 2019 presenteerden vijf architecten hun visie en plannen aan de inwoners en raadsleden van de gemeente Son en Breugel over hoe het nieuwe dorpshuis in de voormalige Sint-Petrus Bandenkerk eruit zou komen te zien.

Daarna werden de presentaties beoordeeld op verschillende criteria met betrekking tot de gebruikers en duurzaamheid en het financieel plaatje werd afgewogen. Uiteindelijk bleken Architectenbureau Inbo en aannemer Stam en De Koning als beste uit de bus te komen. Na de nieuwbouw van de vleugel aan het gemeentehuis en de renovatie van het oude gemeentehuis is de ombouw van de voormalige kerk naar een nieuw dorpshuis het derde project van de combinatie Inbo en Stam en De Koning binnen de gemeente Son en Breugel.

Inbo en Stam en De Koning mochten hun gepresenteerde plannen van het nieuwe dorpshuis verder uitwerken. Deze nieuwe uitdaging werd met beide handen aangegrepen. Tijdens de presentatie in oktober 2019 lieten zij al zien dat zij het donkere gesloten gebouw wilden veranderen in een open en transparant gebouw. Zij wilden dit ondermeer bereiken door het aanbrengen van een lichtstraat in het dak en het openmaken van de plint aan zowel de voor, achter- als zijgevel.

Het team van Inbo met Frank Zewald en Pieter Keijzer heeft samen met aannemersbedrijf Stam en De Koning de schetsen uitgewerkt tot definitieve ontwerpen in samenwerking met de gemeente en de gebruikers. Nu is het aan de politiek en de gebruikers om de plannen te omarmen, zodat deze begin 2021 ten uitvoer kunnen worden gebracht.

Zenzo
Twee Snoeken
Werner Leermakers Architectuur
Ard de Vries