Terrassen anderhalve meter
Terrassen anderhalve meter Foto: MooiSonenBreugel

Kun je alleen in de horeca besmet worden met het coronavirus?

Opnieuw strengere regels in horecagelegenheden

De horeca is opnieuw hard getroffen door de nieuwste maatregelen die genomen zijn omtrent het coronavirus. Minister-president Rutte en minister De Jonge hebben woensdag 5 augustus de nieuwe maatregelen bekendgemaakt, nadat gebleken is dat het aantal positief geteste personen met het coronavirus sinds een paar weken dagelijks weer stijgt. Behalve de nieuwe maatregelen is er een beroep gedaan op de Nederlandse bevolking om vooral de basismaatregelen, zoals hoesten en niezen in je elleboog, anderhalve meter afstand houden, drukke plekken vermijden en thuis te blijven bij klachten, in acht te blijven nemen.

Redacteur: Emmy Grit

De nieuwe maatregel, die sinds maandag 10 augustus geldt voor de horeca, houdt in dat gasten die gebruik maken van een hotel, restaurant of café van tevoren moeten reserveren en zich dienen te registreren voor het bron- en contactonderzoek voordat plaats wordt genomen. Bij veel horecagelegenheden kan er telefonisch gereserveerd worden, maar ook nog aan de deur. Er wordt dan alsnog een plaats gereserveerd. De reservering geldt voor zowel binnen als op het terras.

Privacywet
In verband met de privacywet is het registreren van de gegevens niet verplicht, maar als klanten niet mee willen werken, mogen ze geweigerd worden. Toch laten de meeste gasten die in Son en Breugel gebruik maken van de horeca hun gegevens achter. Volgens Stephany Leermakers, leidinggevende van Café-Restaurant De Zwaan, doen de gasten hier niet moeilijk over. “Tot nu toe hebben we nog maar één keer een weigering gehad.” Ook bij restaurant Il Ponte, de Sonse Haven en restaria De Smickel laten de gasten hun gegevens achter en hebben ze begrip voor de nieuwe maatregel.

Alleen bij horeca
Sander Buitelaar, eigenaar van restaurant Il Ponte, laat enigszins boos weten: “Het lijkt erop dat een besmetting alleen plaats kan vinden in een horecagelegenheid. In supermarkten, winkels, bouwmarkten, tuincentra, op de stranden, bij het zwembad, in dierentuinen en in pretparken is het de laatste weken erg druk. Daar geldt niet dat gasten hun gegevens achter moeten laten.” Ook brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) verbaast zich erover dat gasten alleen bij een horecagelegenheid gevraagd wordt hun gegevens achter te laten.

Gedrag
De Son en Breugelse horecaondernemers merken geen verschil in het aantal reserveringen. Stephany: “Bij ons dien je voor binnen te reserveren, voor buiten niet. Als onze gasten gebruik willen maken van het terras, dienen ze zich bij de ingang te melden, de handen te desinfecteren en hun gegevens te registreren. Daarna worden ze naar een tafel begeleid.” De horecaondernemers moeten af en toe hun gasten nog wel eens aanspreken op het handhaven van de looproute en dat ze aan hun tafel moeten blijven zitten en niet bij andere gasten mogen gaan staan. Sander: “Daar zijn wij erg streng in, we spreken onze gasten er meteen op aan. Gelukkig begrijpen ze het als we er iets van zeggen.” Joyce Leermakers, bedrijfsleidster van de Sonse Haven, vult aan: “Af en toe moeten we de regels nog een keer uitleggen, maar bijna al onze gasten hebben hier begrip voor.” Dit geldt ook bij restaria De Smickel. Uitbater Thijs hierover: “Iedereen weet dat de horecaondernemers weinig invloed op de maatregelen hebben, ook wij volgen gewoon de regels op.”

Verwarring
Het komt nog wel eens voor dat een gezelschap aan een tafel plaats wil nemen, terwijl zij niet tot één huishouding behoren. Sander: “Je mag bijvoorbeeld wel met vier personen, niet behorend tot één huishouden, met de auto naar het restaurant komen, maar in het restaurant of op het terras moeten ze twee aan twee zitten, met anderhalve meter ertussen. Dat vraagt soms om uitleg, maar gelukkig begrijpen de gasten dit.”

IJsje eten
Bij ijssalon La Toscane kan ook niet zomaar op het terras plaatsgenomen worden. Tijdens het bestellen wordt door een van de medewerksters gevraagd of de klant het ijsje op het terras wil nuttigen. Voordat plaatsgenomen kan worden, dient een formulier ingevuld te worden, waarna de medewerkster aangeeft aan welke tafel kan worden plaatsgenomen.

Facebook
Het Sons Bakhuys laat op hun Facebookpagina weten dat er vooraf, net als bij andere horecazaken, gereserveerd dient te worden. Voordat er plaatsgenomen kan worden, dient een briefje ingevuld te worden met de contactgegevens en dienen de triagevragen beantwoord te worden.

Bestelzuil
Door de coronacrisis heeft Thijs van Leeuwe naar een oplossing gezocht om het voor zijn klanten zo veilig en prettig mogelijk te maken. Sinds afgelopen week staat in restaria De Smickel een bestelzuil. Thijs: “Een soortgelijke bestelpaal als bij McDonald’s. Hier kan men de bestelling plaatsen en contactloos betalen, waarna er buiten gewacht kan worden. Zodra de bestelling klaar is, wordt het ordernummer omgeroepen. En na iedere bestelling wordt de bestelzuil gereinigd.”

Samen doen
De Son en Breugelse horecaondernemers vragen met klem aan hun dorpsgenoten om zich aan alle regels te houden. “Als iedereen zich aan de regels houdt, is dat fijner voor ons en dat maakt het voor iedereen leuk om te genieten van een hapje en een drankje”, aldus Sander. Stephany vult aan: “We willen zorgen dat iedereen naar het terras kan komen en zich hierbij ook prettig voelt. Het maakt het werken er niet leuker op als het personeel de hele dag als een soort politieagent moet optreden omdat gasten zich niet houden aan de regels. We moeten het samen doen!” Joyce sluit zich hierbij aan: “Laten we er samen voor zorgen dat de horeca en alle andere bedrijven open mogen blijven.”

Terrassen anderhalve meter