Betrokkenen die namens hun sportclub of (maatschappelijke) organisatie meedachten, meepraatten en discussieerden over concrete ideeën, initiatieven en activiteiten voor het Lokaal Sportakkoord (archieffoto)
Betrokkenen die namens hun sportclub of (maatschappelijke) organisatie meedachten, meepraatten en discussieerden over concrete ideeën, initiatieven en activiteiten voor het Lokaal Sportakkoord (archieffoto) Foto: Ingezonden

Son en Breugel heeft een sportakkoord

In 2018 tekende minister Bruins samen met vertegenwoordigers van sportorganisaties, gemeenten en andere organisaties het eerste Nationaal Sportakkoord met de veelzeggende titel: ‘Sport verenigt Nederland’.

Redacteur: Adrie Neervoort

Begin dit jaar werd het startschot gegeven voor het bereiken van een lokaal sportakkoord in Son en Breugel. Bij de start vertelde wethouder Jos de Bruin, onder meer verantwoordelijk voor sport, zorg en welzijn en onderwijs, dat het doel van het uiteindelijke sportakkoord was om op de beste manier mensen aan het bewegen te krijgen, met name ouderen en jongere jeugd.

Faciliteiten
Wat betreft faciliteiten om te sporten en te bewegen zijn er naast een zwembad, twee sporthallen, een gymzaal en zes sportparken ook diverse sportscholen en zelfs een sauna- wellnessaccommodatie. Dit alles naast speeltuinen, parken en veel openbaar groen waar kinderen en volwassenen ook gebruik van kunnen maken om te bewegen. Mede hierdoor ligt het aantal sporters in Son en Breugel in alle leeftijdscategorieën hoger dan het landelijk gemiddelde, namelijk 67% ten opzichte van 51%. In Son en Breugel is 37% van de inwoners lid van een sportvereniging, aanmerkelijk meer dan het landelijk gemiddelde (28%). Daartegenover staat dat de gemeente minder uitgeeft aan sport, recreatie en cultuur, namelijk per inwoner 169 euro, terwijl het landelijk gemiddelde 260 euro is.

Beweegnorm
Nog wat meer cijfers als het om sport en bewegen gaat: van de volwassenen (19+) en ouderen haalt 69% de beweegnorm. Van de jongeren (12-18 jaar) geeft 96% aan wekelijks te sporten, waarvan 82% bij een club, vereniging of sportschool. Van de kinderen (4-11 jaar) sport 46% buiten schooltijd en 23% niet of nauwelijks bij een vereniging.

Gezond en veerkrachtig
De mogelijkheden en de wil om te sporten en te bewegen zijn dan ook aanwezig in Son en Breugel. Dat sluit goed aan bij de ambities van het Nationaal Sportakkoord. Sport en bewegen is namelijk gezond, het verbindt, het is universeel en vooral heel plezierig. Daarmee draagt sport en bewegen nadrukkelijk bij aan een gezond en veerkrachtig dorp. Behalve het sport- en beweegaanbod heeft Son en Breugel ook een uitgebreid aanbod aan culturele, educatieve en creatieve activiteiten.

Eerste ideeën
Diverse partijen uit de sportsector, zorg, welzijn, onderwijs, kinderopvang, overig maatschappelijk middenveld en gemeente hebben in een aantal groepsgesprekken, onder leiding van sportformateur Daniëlle van Bakel, met elkaar gesproken om tot een lokaal sportakkoord te komen. Dit akkoord moet de basis gaan vormen voor het stimuleren van sporten en bewegen in de breedste zin van het woord in Son en Breugel. Dat kan door het uitwisselen van materialen en gegevens, maar ook door het gezamenlijk werven van meer vrijwilligers en tevens deze vrijwilligers te ondersteunen bij het uitvoeren van de taken binnen de vereniging. Door samen te werken kunnen de werving en begeleiding verbeteren en kan er door middel van cursussen kennis worden overgedragen. De eerste ideeën zijn er al, zoals het opzetten van lokale wandelroutes en het aanbieden van gymles aan scholen door sportverenigingen.

Aanspreekpunt
Maar uit de groepsgesprekken met de deelnemers bleek ook dat veel sportaanbieders uit Son en Breugel een vast aanspreekpunt missen binnen de gemeente Son en Breugel. Ook ontbreekt in hun ogen de mogelijkheid om op structurele basis, gevraagd en ongevraagd, advies over het gemeentelijk sportbeleid uit te brengen aan het gemeentebestuur en ter zake gesprekspartner te zijn. Zij voelen zich dus niet gehoord. Ook de samenwerking met anderen om kennis en ervaring uit te wisselen, ontbreekt binnen de gemeente. Door het sportakkoord kan de gemeente een uitvoeringsbudget aanvragen bij het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

Presentatie
In de loop van september zal het lokaal sportakkoord worden gepresenteerd en zal een kerngroep, waarin verschillende sectoren zijn vertegenwoordigd, zorgen voor de aansturing en uitvoering. En zo lijkt het lokaal sportakkoord erin geslaagd te zijn veel verschillende partijen bij elkaar te brengen, om hiermee het toch al mooie sport- en cultuuraanbod optimaal te benutten voor meerdere doelgroepen.

Lees het volledige sportakkoord van Son en Breugel op www.mooisonenbreugel.nl