Nico en Marcella in hun winkel
Nico en Marcella in hun winkel Foto: Wil Feijen

Arts Tweewielers verder in afgeslankte vorm

Er gaat vanaf 1 oktober veel veranderen voor de familie Arts aan de Kanaalstraat 11. “Na bijna 26 jaar plezierig ondernemen is de fietsenbranche inmiddels enorm veranderd. Mijn echtgenoot Nico stond als eigenaar op een kruispunt in zijn leven. Nu hij de respectabele leeftijd van 66 jaar heeft bereikt, hebben we samen de balans opgemaakt”, aldus zijn vrouw Marcella.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen

“Uiteindelijk hebben we de moeilijke beslissing genomen om met ingang van 1 januari 2021 te stoppen met de verkoop van nieuwe fietsen, wielerkleding en schoenen. De focus die we als fietsenwinkel gaan aanbrengen, concentreert zich komende jaren op het onderhoud en de accessoires van (elektrische) fietsen. Daarnaast zullen we ook de verkoop van fietsonderdelen blijven voortzetten. Als gevolg komt er een enorm oppervlak aan winkelruimte vrij die we niet meer nodig hebben. Mede geholpen door een aflopend huurcontract zullen we het voorste gedeelte van onze winkel opofferen en brengen we onze activiteiten bijeen in het achterste deel van het pand”, vervolgt de Sonse onderneemster.

Geschiedenis
De historie van Arts Tweewielers in Son is rijk te noemen; eind vorige eeuw is Nico namelijk al gestart aan de Wilhelminalaan 11b. Al snel groeide dit uit zijn jasje, dus werd de overstap gemaakt naar een winkelpand aan het Raadhuisplein 30. Inmiddels zitten ze al ruim vijftien jaar op de huidige locatie.

Geen opvolging
Mede omdat hun beide dochters een goede baan elders hebben, is er geen sprake van enige opvolging. Hoewel de vraag naar vooral elektrische fietsen momenteel ‘booming’ is, hebben kleine lokale middenstanders zoals Arts grote moeite een gezonde onderneming te runnen. In deze coronacrisis is de aanvoer van met name onderdelen en frames uit Azië bijna stil komen te liggen. Als gevolg daarvan is het aanbod en de levertijden van fietsen slecht te noemen.

Service en kwaliteit
Ook de prijsdruk is steeds nadrukkelijker voelbaar door de concurrentie van grote Experience Centers en landelijke internetwinkels. “Hier gaan we nog ouderwets voor service en kwaliteit. Sommige van die grote partijen gaan puur voor kwantiteit en kunnen zodoende genoegen nemen met lagere marges. Daar komt bij dat de grote merken zoals Gazelle extreem hoge eisen stellen aan hun dealers, waarbij er vrijwel geen ruimte meer is voor een eigen invulling van je winkel. Je voelt je soms in het nauw gedreven door zowel leveranciers als klanten.”

Vijf dagen per week
“Gelukkig zijn we nog gezond en beslissen nu zelf om onze bedrijfsvoering aan te passen. De openingstijden blijven onveranderd, dus vijf dagen in de week staan we klaar om onze klanten op weg te helpen”, besluit de gedreven middenstander.