Susan bij een van haar tekeningen
Susan bij een van haar tekeningen Foto: Ingezonden

Expositie in coronatijd in Villa De Kleine Heide

Niet alleen de bewoners van Villa de Kleine Heide maakten een wonderlijke en vooral eenzame tijd door tijdens de Covid-19-quarantaine. In Galerie de Verdiepingen in de Villa was zoals gebruikelijk een nieuwe expositie gepland met de tekeningen van Son en Breugelse Susan Brinkmann en de beelden van Claartje van Oostrum.

Zondag 15 maart zou de feestelijke opening zijn geweest met medewerking van de pianiste Von Reijnders, bassist Jan van der Boomen en Catherine Witvliet, poëzie. Het werk van Claartje was juist geïnstalleerd, maar toen Susan zou gaan installeren, ging de villa in quarantaine. Voor de bewoners waren er wel de prachtige beelden van Claartje van Oostrum, maar ook de lege muren op beide verdiepingen terwijl de geselecteerde tekeningen bij Susan in de gang stonden. Susan zou die maandag daarop naar Maleisië zijn gevlogen voor een opening van een expositie waar al werk van haar hing. Ook dit werd gecanceld. Vergeleken met het grote leed wat het virus veroorzaakte was dit ‘klein leed’, maar wel zeer ontwrichtend zoals zoveel beeldend kunstenaars, acteurs en musici hebben ervaren.

Zodra de villa in juli in beperkte mate bezoekers ging toelaten, is het werk van Susan geïnstalleerd. De feestelijke openingen zijn nog niet aan de orde en ook wordt de tentoonstelling niet opengesteld voor publiek. Het belangrijkste is dat de muren je niet meer leeg aangapen en de meeste bewoners en personeelsleden genieten van Susans prachtige tekeningen die zo levensecht zijn dat ze vaak verward worden met foto’s.

In de tekeningen zijn textuur en licht belangrijke elementen, maar het allerbelangrijkste voor haar is het ‘leven’ in haar werk. Haar portretten van zowel mensen als dieren kijken je als het ware aan. Daarnaast zijn ook straatgezichten in mediterraan Europa te zien, met name Griekenland is een belangrijke inspiratiebron.

Susan Brinkmann studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg. Ze exposeert in binnen- en buitenland, haar werk wordt regelmatig internationaal gepubliceerd, zowel in boeken en tijdschriften als ook online. Ze werkt zowel vrij als ook in opdracht, met vooral portretten van mens en dier, in zowel kleur als zwart wit. Voor meer informatie: info@susanbrinkmann.nl.