De ontsluitingsweg door het bos via De Bontstraat is van de baan
De ontsluitingsweg door het bos via De Bontstraat is van de baan Foto: Wil Feijen

Model 5 positief ontvangen met een kleine kanttekening

Voordat de klankbordgroep van de De Bontstraat en Crocusstraat, met onder anderen de afgevaardigden Titia Braam, Nienke Swart, Geert Cox en Wouter Damen, donderdag 10 september door Jody Cath, bestuurder van Zonhove, werd ingelicht over model 5, is er veel aan voorafgegaan.

Redacteur: Emmy Grit

De afgevaardigden, die allen in de omgeving van Zonhove wonen, gaven aan dat in het verleden vanuit Zonhove de communicatie over de nieuwbouwplannen naar de omwonenden toe minimaal en zeer beperkt was. Toch zijn ze redelijk tevreden over de stappen die nu gemaakt zijn. Er zijn nog een aantal open einden die ingevuld of opgelost moeten worden om gerustgesteld te zijn, dat de nieuwbouwplannen leefbaarheid, groen en veiligheid in de wijk kunnen waarborgen. De goede weg lijkt ingeslagen te zijn.

Masterplan
In 2018 werd het masterplan gepresenteerd door SWZ Zonhove, dat door belanghebbenden met interesse is gelezen. Wouter: “Op dat moment was er nog geen sprake van het aanleggen van een ontsluitingsweg voor het bouwverkeer en de leveranciers door het bos via de De Bontstraat, ook stond behoud van groen voorop. Dat alles kwam pas in april van dit jaar, nadat ik mensen in het bos bezig zag met het opmeten van bepaalde stukken in het bos.”

Samen sta je sterk
Wouter, niet onbekend in de bouwwereld, liep op hen af en hoorde dat dit nodig was om daar een ontsluitingsweg aan te leggen. Wouter: “Na deze constatering heb ik de buurtgenoten ingelicht en hebben wij de SWZ benaderd, en later ook de politieke partijen, en onze zorgen geuit. In de tussentijd hadden we vernomen dat er ook weerstand was vanuit de omwonenden van de Antoon van de Venstraat. Wij hebben contact met elkaar gezocht en hebben ons verenigd om hetzelfde doel te bereiken: in gesprek gaan met Zonhove en ze ervan overtuigen dat een ontsluitingsweg via de Nieuwstraat de beste optie is en niet via de Antoon van de Venstraat, de Zandstraat of door het bos bij de De Bontstraat, maar ook om de gemeente te stimuleren haar rol te pakken.”

Contact zoeken
Geert: “We hebben onze stem laten horen dat de weg door het bos geen optie is in verband met de veiligheid voor zowel de omwonenden, schoolgaande kinderen als de cliënten van Zonhove en het natuurbehoud. We hebben ze alternatieven aangereikt, maar we kregen niet het gevoel dat we gehoord werden.” De betrokken omwonenden hebben tevens contact gezocht met wethouder Frenken, die dit project in zijn portefeuille heeft. Ook bij hem kregen ze geen gehoor; er was geen gesprek mogelijk. “De wethouder gaf aan dat wij het zelf met SWZ moesten gaan oplossen. Enkele politici uit de raad wilde wel in gesprek, dit verliep positief. We merkten dat er weinig kennis was van het proces rondom dit traject”, aldus Geert.

Online vergadering

Uiteindelijk werden alle betrokkenen op 23 juni uitgenodigd om de online vergadering bij te wonen. De omwonenden konden uit twee alternatieven kiezen die elk de weg door het bos bevatten en bouwverkeer door de Antoon van de Venstraat. Dat was natuurlijk geen optie. Kiezen uit twee kwaden zonder enige inhoudelijk argument van SWZ waarom deze keuze beter zou zijn. Aan het einde van de vergadering gaf Jody aan dat omwonenden voorstellen en alternatieven binnen een week na de vergadering in konden sturen. Hier heeft de klankbordgroep gebruik van gemaakt. Nienke: “We hadden onze alternatieve plannen al klaarliggen, zodat we het op tijd konden insturen. In die plannen hebben we de veiligheid, leefbaarheid en de natuur in de wijk vooropgesteld. Al onze argumenten waren onderbouwd met onweerlegbare feiten en werden gesteund door het groenbeleidsplan, bestemmingsplan en de wensen van de omwonenden.

Geen gehoor
Nadat de plannen waren ingeleverd, kreeg de klankbordgroep vrij snel een uitnodiging voor een schouw om samen met de landschapsarchitect, die betrokken is bij de herontwikkeling van Zonhove, en de projectleider van Zonhove, over het terrein te lopen om hun plannen toe te lichten. “We kregen absoluut niet het gevoel dat we serieus werden genomen. We hebben ons verhaal gedaan. De door ons ingediende alternatieven waren niet goed bestudeerd door SWZ. De weg door het bos was voor hen de beste optie, mede ingegeven door de gemeente Son en Breugel, die als kader gesteld had dat ontsluiting via de Nieuwstraat geen optie zou zijn. We hebben ons ongenoegen geuit bij de projectleider, waarna de bestuurder de communicatie met de betrokkenen heeft overgenomen.”

Teruggefloten
In de tussentijd had Geert zich aangemeld om gebruik te maken van het inspreekrecht tijdens de commissievergadering Grondgebiedzaken van de gemeente Son en Breugel, die op 8 juli werd gehouden. Hij heeft de commissieleden op de hoogte gebracht van wat er speelt rondom de ontsluitingsweg en waarom de klankbordgroep hier fel op tegen is. Geert: “De commissieleden waren het unaniem erover eens dat een ontsluitingsweg via het bos absoluut geen optie is en hebben wethouder Frenken weggestuurd met de boodschap dat SWZ terug moet naar de tekentafel om een nieuw voorstel te maken waarbij veiligheid en natuur gewaarborgd zijn.”

Opgelucht
Geert, Titia, Wouter en Nienke en alle betrokkenen waren opgelucht dat de leden van de commissie Grondgebiedzaken wel een luisterend oor hadden en dat de wethouder met een ander plan moet komen. Titia: “De gemeente heeft burgerparticipatie hoog in het vaandel staan en dit project leent zich hier uitstekend voor. Burgerparticipatie is essentieel in dit soort trajecten, maar ook de controle van de gemeente op dit vlak. De gemeente moet pro-actief zijn in plaats van de afwachtende houding die zij nu hebben laten zien. Zij hadden de burgers eerder moeten betrekken bij dit project. Door burgerparticipatie zou gebruik gemaakt kunnen worden van de kennis en kunde van de dorpsgenoten. Dit zou zowel tijdwinst als geld op hebben kunnen leveren.”

Terug naar het heden
Op 10 september was de klankbordgroep uitgenodigd voor de presentatie van model 5. Geert: “We staan positief tegenover dit model. We zien nu een groot gedeelte van onze alternatieven en wensen terug in het nieuwe plan SWZ. Zij hebben duidelijk hier aandacht aanbesteed. Er zijn nog een paar open einden in het traject, zoals bijvoorbeeld de massale bomenkap (144) op het terrein en het waterbeheer, maar ook zaken die de Antoon van de Venstraat betreffen. Er zijn toezeggingen gedaan die wij uiteraard blijven volgen. De klankbordgroep wil graag betrokken blijven bij de toekomst van het project; ook de bestuurder heeft aangegeven dat zij dit op prijs stelt. Behalve het plan hebben we ook nog een handreiking gedaan om samen met het IVN en de landschapsarchitect te bekijken hoe we maximaal behoud van de bomen en optimaal natuurbeheer van onder andere beekdal kunnen realiseren.

Toekomst

Het nieuwe plan, model 5, is een plan waar de meesten mensen tevreden mee kunnen zijn. Het is een win-win-winsituatie, zowel voor het bestuur en cliënten van Zonhove, de Emiliusschool, de omwonenden als de gemeente. “Het is jammer dat het zo is gegaan. We gaan nu van het positieve uit dat er voortaan op de juiste wijze met elkaar gecommuniceerd wordt. De bal ligt bij het bestuur van Zonhove, maar de controle bij de klankbordgroep. En die controle laten we niet meer los”, aldus Titia, Geert, Wouter en Nienke namens alle betrokkenen.