Gemeenteraad wil vluchtelingkinderen uit Griekenland opvangen

Een motie van D66 en PvdA/GroenLinks in de raadsvergadering van donderdag 24 september kon rekenen op de sympathie en steun van de andere raadsleden, maar er waren ook veel vraagtekens. De motie was bedoeld om ervoor te zorgen dat honderd kinderen, die nu nog onder erbarmelijke en mensonterende omstandigheden op het eiland Lesbos (Griekenland) verkeren, naar Son en Breugel gehaald kunnen worden.

Redacteur: Adrie Neervoort

Na een allesvernietigende brand in een vluchtelingenkamp op Lesbos, waarvan de verdenking is dat deze is aangestoken, hebben bijna alle vluchtelingen die daar ondergebracht waren hun onderkomen en spullen verloren. Voor deze mensen is er een alternatief vluchtelingenkamp ingericht, maar veel vluchtelingen, onder wie veel alleenstaande kinderen, willen of durven daar geen intrek in te nemen.

Daarom zien D66 en PvdA/GroenLinks deze kinderen graag opgenomen worden in ons dorp. De overige politieke partijen vragen zich af of dit wel een taak is van de lokale politiek? En welke kinderen komen er dan voor in aanmerking? En moet je, als blijkt dat de ouders van de kinderen er nog zijn, ook de ouders toelaten? Na het indienen van de motie bleken er dus nog veel vragen en twijfels te zijn. Een motie die misschien wel sympathiek is, maar ook ondoordacht kan worden genoemd. De VVD is van mening dat de oplossing van dit probleem vanuit Den Haag moet komen en niet vanuit Son en Breugel; ook Dorpvisie deelt deze mening. Het CDA vindt dat de lokale politiek in ieder geval duidelijk moet maken dat Son en Breugel als gemeente eventueel bereid is om deze kinderen op te vangen. Henk Hulsen (CDA): “Soms moet je niet je hoofd, maar je hart volgen.” Misschien was dit dan ook een motie vanuit het hart van de lokale politiek. Zeer sympathiek, maar niet uitvoerbaar waarschijnlijk.