Ingrid Heinen (l) en Jolanda Mateussen (r) met de boeken die een jaar de kast in gaan
Ingrid Heinen (l) en Jolanda Mateussen (r) met de boeken die een jaar de kast in gaan Foto: Wil Feijen

Schrijf je in voor de Thuis-voor-de-Buis-quiz

Alternatieve quiz voor jaarlijkse Ons Dorp Kwist

De commissieleden van Ons Dorp Kwist waren helemaal klaar voor het jaarlijkse evenement dat op 9 oktober op het programma staat. Helaas heeft de commissie eind augustus bekendgemaakt dat de achtste editie niet door kan gaan in verband met COVID-19. De kwisboeken met alle vragen en opdrachten gaan achter slot en grendel en worden volgend jaar oktober weer tevoorschijn gehaald.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

De elf commissieleden waren het eind augustus unaniem eens om Ons Dorp Kwist een jaar uit te stellen. Jolanda Mateussen en Ingrid Heinen, twee van de elf commissieleden, vertellen: “Het was een moeilijke beslissing, maar het is en blijft de enige juiste. De jaarlijkse quiz wordt in grote gezelschappen thuis of ergens op locatie gespeeld. Dat kan op dit moment niet. Net als alle andere verenigingen en organisaties die een evenement organiseren, volgen wij ook de richtlijnen van het RIVM. Dus er bleef voor ons niets anders over dan het dit jaar te annuleren, maar wel met pijn in ons hart.”

Enthousiast
Toch zat de commissie niet lang met de handen in het haar en dacht meteen aan oplossingen. Jolanda: “Een van de commissieleden had deelgenomen aan de ‘Thuis-voor-de-Buis-quiz’ van de Brabantse Dag. Zij was hier zo enthousiast over, dat wij besloten om contact op te nemen de organisatie van Thuis-voor-de-Buis in Maarheeze.” Ingrid voegt toe: “We werden steeds enthousiaster en na overleg te hebben gehad, wisten we dat we op 9 oktober alsnog een quiz aan onze dorpsgenoten konden aanbieden, alleen dan net even iets anders. Deze quiz wordt in huiselijke kring gespeeld, met inachtname van de RIVM-maatregelen die maandag 28 september bekend zijn gemaakt."

Online quiz

‘Ons Dorp Kwist Thuis-voor-de-Buis’ is een online quiz die via de computer of smart-tv en een smartphone gespeeld gaat worden. De online quiz verschilt enorm van de jaarlijkse editie. Zo is de samenstelling van de teams anders, maar ook het invullen van de vragen gaat totaal anders. De quiz bestaat voornamelijk uit algemene kennisvragen, maar ook uit vragen over Son en Breugel. “Het gaat echt om parate kennis; opzoeken van de antwoorden zal moeilijk gaan, daar is geen tijd voor. Nadat de quizmaster een vraag heeft gesteld, heb je slechts 15 seconden de tijd om een keuze te maken uit vier antwoorden. Meteen na die 15 seconden komt het juiste antwoord al in beeld. Er worden zes ronden gespeeld en er is een doe-opdracht die we uiteraard nog geheimhouden”, aldus de twee commissieleden.

Klassement
Na iedere ronde volgt een tussenklassement met de nummers 1 tot en met 3 en je kunt zien hoe jouw team scoort ten opzichte van de andere deelnemers. “De winnaars per ronde worden beloond en er zijn prijzen voor de nummer 1 tot en met 3 in het eindklassement. “De prijzen worden veelal beschikbaar gesteld door lokale ondernemers, waarvoor wij natuurlijk zeer dankbaar zijn.”

Inschrijven
Wil je meedoen, maar heb je je nog niet ingeschreven? Schrijf je dan snel in op www.thuisvdbuis.nl; het inschrijfgeld bedraagt tien euro. Je ontvangt na inschrijving een bevestigingsmail met daarin een code die je nodig hebt op 9 oktober. “Om 20.00 uur start het programma, maar vanaf 19.00 uur is er al een livestream met de studio. De avond wordt vanuit de studio in Maarheeze gepresenteerd door ‘Thuis-voor-de-Buis’-presentator Pim en onze commissieleden Remco en Marleen. Er bestaat ook een mogelijkheid om actief te reageren door het insturen van foto’s en/of tekstberichten, maar er mag ook muziek aangevraagd worden die dan in de pauze gedraaid wordt”, aldus Jolanda. Alle commissieleden van Ons Dorp Kwist gaan mee naar Maarheeze en gaan gezamenlijk in de ‘green room’ de quiz bekijken.

Ons Dorp Kwist - Sjerlokkie