Afbeelding
Foto:

Dóe die stap over de drempel! (3)

De Week tegen Eenzaamheid eindigt donderdag 8 oktober. Radio, tv en andere nieuwsmedia hebben deze week veel aandacht besteed aan eenzaamheid. Ook de plaatselijke klankbordgroep Kom Erbij riep u via deze krant op ‘de drempel over te stappen’. Misschien deed u dat daadwerkelijk, alleen of met iemand samen. Wij zijn erg benieuwd naar uw ervaringen. Laat het ons weten! Dit artikel is het sluitstuk van onze driedelige reeks Dóe die stap over de drempel!

Gastredacteur: Arend Okken

Bij eenzaamheid denken we haast reflexmatig aan oudere mensen: alleen, slecht ter been en kwakkelend met hun gezondheid. En dan ook nog dat gedoe met corona! Eenzaamheid onder ouderen moeten we zeker niet onderschatten. Uw verslaggever stak in dit verband zijn licht op bij Evelyn Kreukniet, coördinator van AutoMaatje, de vervoersservice van SonenBreugelVerbindt. Evelyn: “Met een van onze chauffeurs bezocht ik eens een mevrouw die vaker gebruik had gemaakt van AutoMaatje. Het was half vier ’s middags. Toen onze gastvrouw naar de keuken liep om thee te halen, zei onze chauffeur tegen mij: “Ik kén haar zo niet; ze doet zó verward.” Nadat de thee was geserveerd, kwam de aap uit de mouw: wij waren die dag de eerste mensen die ze sprak. Haar hersenen probeerden koortsachtig de sociale drempel te vinden.”

Challenge
Eenzaamheid is overigens niet het ‘voorrecht’ van oudere mensen. Ook jongeren kunnen er wat van. Marieke Schoenmakers en Ali Al Zubaidi van de LEVgroep Son en Breugel trekken samen het jongerenproject Join us. Marieke: “We zijn in januari 2020 gestart. In het begin richtten we ons op de leeftijdsgroep twaalf- tot achttienjarigen. Gaandeweg kwam daar verandering in, want onze deelnemers zijn nu tussen 18 en 25 jaar. Ze gaan bij ons hun eigen challenge (uitdaging) te lijf. Een paar voorbeelden: je eigen mening durven geven, werken aan een beter zelfbeeld of het gemakkelijker leggen en onderhouden van contacten. Eens in de twee weken komen we op donderdagavond bij elkaar in jongerencentrum Chill Out in Son. We praten dan met elkaar, doen vaak een spelletje of de groep organiseert gezamenlijk een activiteit. Het is heel gaaf om vast te stellen dat onze deelnemers zelf op bijvoorbeeld vrijdag- of zaterdagavond samen een filmavond beleggen of op een ander moment met elkaar gaan hardlopen.” Er is nog plek op de tweewekelijkse donderdagavond. Aanmelden kan via www.join-us.nu/sonenbreugel.

Eenzaamheidsfonds

Eenzaamheid onder ouderen, eenzaamheid onder jongeren. Maar hoe zit dat met de ‘middengroep’? Kun je eenzaam zijn op je eenendertigste, tweeënveertigste, drieënvijftigste? Jazeker! Maar liefst 34 % van de volwassenen tussen 18 en 64 jaar voelt zich regelmatig eenzaam. Eenzaamheid is dus niet leeftijdgebonden. De van oorsprong Tunesische oud-profvoetballer Oualid Khemili (40) lanceerde op 29 september 2020 het Eenzaamheidsfonds, speciaal gericht op deze ‘middengroep’. Met een app en een chatlijn wil Khemili Nederlanders met elkaar verbinden. Meer informatie vindt u op www.joininfoundation.nl.

Vrijwilligerswerk
Toen uw verslaggever bij zichzelf te rade ging, concludeerde hij dat hij in eerdere levensjaren ook een stevige dosis eenzaamheid heeft ervaren. Je emigreert op je vijfendertigste van Groningen naar Brabant, je werkt voornamelijk in de Randstad, een auto is voor jou slechts een vervoermiddel, voetbal boeit je maar matig en je kijkt nooit, nee nooit, zelfs niet als ‘guilty pleasure’, naar een tv-serie. Dan ligt de eenzaamheid logischerwijs op de loer. Dus dééd uw verslaggever na zijn pensionering de dappere stap over de drempel. Tegenwoordig leeft hij zich uit in zijn vrijwilligerswerk: Kom Erbij, Taalpunt (laaggeletterdheid) en Taalpodium (poëzie; zie elders in deze krant). Eenzaam? Nou nee!

Deelgenoot
Reageren? Maak ons deelgenoot. Dóe die stap over de drempel! Dat kan via arendokken@upcmail.nl.