COVID-19 zorgt voor wijzigingen in de bloedafnamelocaties

Tijdens de coronacrisis hebben Diagnostiek voor U en De Bloedafname uit voorzorg het grootste gedeelte van de bloedafnamelocaties gesloten. Zo kon op de locaties die open bleven de zorg voor patiënten zo veilig mogelijk doorgaan. Niet alle locaties blijken geschikt om naar terug te keren, bijvoorbeeld omdat daar de anderhalvemetermaatregel niet in acht genomen kan worden.

Bij de locaties die momenteel open zijn, kunnen zij aan alle coronamaatregelen voldoen. Daarnaast is een plan opgesteld voor optimalisatie van het netwerk van bloedafnamelocaties, dat afgestemd wordt met de Cliëntenraad, zorggroepen en huisartsen. Eén van de uitgangspunten in dit plan is dat bij het kiezen van de locaties zo veel mogelijk geprobeerd wordt de extra reisafstand voor patiënten zo beperkt mogelijk te houden. Daarnaast is het mogelijk, door continue monitoring van beschikbaarheid en bezetting, de openingstijden waar nodig te verruimen. Voor patiënten die weinig mobiel zijn of onmogelijk naar een bloedafnamelocatie kunnen komen, kan de huisarts een thuisprikafspraak aanvragen.

Alleen op afspraak
Sinds de coronacrisis is bloedafname bij De Bloedafname en bij Diagnostiek voor U alleen nog op afspraak mogelijk. Hierdoor hebben zij zelf in de hand hoeveel personen er tegelijk op een locatie zijn en kunnen ze de coronamaatregelen beter naleven. Een afspraak inplannen voor bloedafname kan eenvoudig via www.diagnostiekvooru.nl of www.debloedafname.nl. Vanaf maandag 5 oktober wordt aan alle bezoekers van hun locaties gevraagd om een mondkapje te dragen.

Voor meer informatie over de beschikbare bloedafnamelocaties en openingstijden kijkt u op www.debloedafname.nl of www.diagnostiekvooru.nl.