Afbeelding
Foto: ©pixabay.com

Raad spreekt angst uit voor gevolgen van coronacrisis

De begroting van Son en Breugel werd donderdag 5 november besproken in de raad. Het debat over de begroting is verdeeld over twee datums, namelijk afgelopen donderdag en woensdag 11 november.

Redacteur: Adrie Neervoort

De begroting wordt gepresenteerd als een sluitende begroting; dat deze sluitend is, is het gevolg van een belastingverhoging en enkele financiële meevallers vanuit Den Haag. Het mogelijk tekort op de afvalverwerking is hierbij niet meegenomen. Er was dan ook niet veel kritiek vanuit de raad op de gepresenteerde begroting. Want, zoals wethouder Boersma ook toelichtte: “Een begroting is grotendeels gebaseerd op aannames.” Misschien dat de kritiek nog komt bij de behandeling van de belastingverordeningen, waar ook de verhoging van de OZB en de afvalstoffenheffing zal worden besproken.

Aandacht voor onzekere toekomst
Donderdag 5 november, tijdens de eerste behandeling van de begroting van de gemeente Son en Breugel, hadden alle politieke partijen veel aandacht voor de onzekere toekomst van de inwoners en ondernemers in de gemeente. De toekomst is erg onzeker door de gevolgen van de maatregelen en de beperkingen door het coronavirus.

Gevolgen coronacrisis
De politiek maakt zich dan ook zorgen over de gevolgen van deze coronacrisis, en wilde nu al aanvullende maatregelen. Zo kwamen Dorpsbelang en de VVD met een voorstel om de aangekondigde verhoging van de OZB niet door te laten gaan en alleen een inflatiecorrectie uit te voeren hierop. Niet uitvoerbaar volgens wethouder Boersma; daarmee komt volgens hem een solide sluitende begroting in gevaar. Daarbij is de opbrengst bedoeld om de tekorten op het sociaal domein (CMD) af te dekken; en die tekorten veranderen niet, ook nu niet.

Kwijtschelden
Binnen de geldende landelijke kaders zou wel gekeken worden wat er mogelijk zou kunnen zijn om wat coulanter om te gaan met het kwijtschelden van schulden, waarvan aantoonbaar is dat die een gevolg zijn van de crisis waarin we nu verkeren. Ook krijgen armlastige huishoudens in Son en Breugel een waardebon van twintig euro, en er komt beter informatie voor wat betreft de mogelijkheden en hulp die men kan krijgen bij armoede.

Terrasoverkapping
De wethouder wees erop dat er voor de ondernemers in de gemeente al maatregelen zijn genomen, zoals het niet heffen van de precariorechten, maar of dit ook volgend jaar het geval zal zijn, daar wilde hij niet op vooruitlopen. Wethouder Boersma beloofde de raad ook wat soepeler om te gaan met de aanvragen voor tijdelijke terrasoverkappingen bij voornamelijk horecazaken in de gemeente.

Sympathiek voorstel
Burgemeester Hans Gaillard wees de raadsleden er wel op dat ook Son en Breugel zich moet houden aan de maatregelen die de veiligheidsregio heeft opgesteld. Dit betekent dat sommige initiatieven gewoon niet door kunnen gaan. Als voorbeeld gaf hij het sympathiek voorstel van Helga Helders van Voor U!: zij wilde graag het Raadhuisplein in de maand december overkappen en onder deze overkapping het geheel aankleden in een winterse kerstsfeer met terras, waar kleinschalige optredens zouden kunnen plaatsvinden om het publiek te vermaken. Door de maatregelen jammer genoeg niet uitvoerbaar volgens Hans Gaillard.