Verkeerde voorstelling van zaken door het CDA

Met het verdraaien van de feiten probeert het CDA in het ‘lezerspodium’ van vorige week recht te praten wat krom is. Ja, Dorpsbelang stemde tegen de kadernota en de meerjarenbegroting 2021-2024. Nee, we hebben niet gezegd dat we bijna failliet zijn, wél dat we ons grote zorgen maken over onze financiële positie. En dat er éérst gekeken moet worden naar bezuinigingen binnen de ambitieuze plannen van deze coalitie, voordat er bij de inwoners ‘gecollecteerd’ gaat worden in de vorm van een OZB-verhoging.

Dat we bij de definitieve begrotingsbehandeling er financieel beter voorstonden is alléén te danken aan de financiële steun van de rijksoverheid. Het is géén verdienste van deze coalitie met een beleid op basis van geloof in en hoop op financiële ondersteuning van het Rijk. Overigens is die financiële steun geen standaardvergoeding. Ieder jaar is het afwachten of en hoeveel we in Son en Breugel van het Rijk krijgen. Dus nee, we zijn niet rijk. Van de zes miljoen reserves die Dorpsbelang in 2018 achterliet zijn er nog maar 2 miljoen over.

Het invoeren van de vaste eigen bijdrage van 19 euro – ongeacht inkomen -- voor het krijgen van hulp bij het huishouden, een traplift of een andere Wmo-voorziening is bij wet geregeld. Het is kortzichtig en onterecht dat het CDA mensen die zelf hulp bij het huishouden zouden kunnen betalen, verantwoordelijk houdt voor de tekorten op het sociale domein. Ook deze mensen krijgen pas hulp nádat gebleken is, na een indicatie, dat zij deze wel degelijk nodig hebben.

De financiële gevolgen voor de gemeente van deze wet worden nu duidelijk. In Den Haag ligt een taak voor het CDA gezien hun landelijke betrokkenheid bij deze wetgeving.

Fractie Dorpsbelang Son en Breugel

Met hart voor onze burgers

www.dorpsbelang.com