Impressie Boswoning
Impressie Boswoning Foto: © SWZ Zonhove

Bestuur SWZ Zonhove luistert naar buurtbewoners

Eind juni presenteerde Zonhove het plan voor de herinrichting en de nieuwbouw van de voorziening voor gehandicapten midden in ons centrum. De omwonenden waren het er niet mee eens en kwamen met alternatieve plannen. Inmiddels heeft SZW onderkend dat de bezwaren uit de buurt terecht waren en heeft een nieuw plan gemaakt dat nu wel kan rekenen op een breed draagvlak.

Redacteur: Jürgen Feuerriegel

De bestuurder van SWZ, Jody Cath, was naar eigen zeggen behoorlijk geschrokken van de heftige reacties van de omwonenden op het oorspronkelijke plan. Zij is serieus gaan kijken naar de bezwaren en wilde het vertrouwen van de buurt terugwinnen. Na verschillende sessies en open gesprekken met de omwonenden, de Emiliusschool en de gemeente is er een sterk gewijzigd plan ontwikkeld dat tegemoetkomt aan de belangrijkste bezwaren. Er komt geen bouwweg door het bos en de ontsluiting via de Nieuwstraat blijft gehandhaafd. Bovendien krijgt de school een veilige toegang die gescheiden zal zijn van het bouwverkeer en het verkeer van Zonhove zelf.

Positief
Inmiddels hebben alle belanghebbenden positief gereageerd op het herziene plan: de klankbordgroep van de buurt, de school, de ondernemingsraad, de ouders en de gemeente. Formeel moet de gemeente nog wel een vergunning afgeven. SZW zal deze week door middel van een nieuwsbrief alle belanghebbenden informeren over de nieuwe plannen; zie ook de speciale website: www.nieuwbouwzonhove.nl.

De omwonenden
Wouter Damen, een van de makers van alternatieve plannen en bedenkers van ideeën namens de omwonenden, is heel gelukkig met de uitspraak van mevrouw Cath dat er geen ontsluitings- en bouwweg door het bos komt. De ontsluiting via de Nieuwstraat is voor zowel SWZ, de gemeente als het merendeel van de omwonenden de beste oplossing. Jos Hölscher, lid van de klankbordgroep, is zeer te spreken over de draai van de directie.

‘Toen de meer definitieve plannen kenbaar werden gemaakt, was er weer niet naar de bewoners van de Antoon van de Venstraat geluisterd. Er werden prachtige alternatieve plannen ingediend met oplossingen waar SWZ niet aan had gedacht. Toen SZW daarmee aan slag ging, leidde dit tot een goed gesprek en ik hoop dat het zo blijft en dat we er samen uit gaan komen’, staat te lezen in de nieuwsbrief.

De school
Edwin Grotentraast, adjunct-directeur van de Emiliusschool, is tevreden met de keuze voor gescheiden ingangen waardoor de toegang voor zijn leerlingen en hun ouders veilig gescheiden zal worden van het bouwverkeer van Zonhove zelf. Hij heeft de gemeente er wel op gewezen dat er meer verkeersdrukte zal komen op de Nieuwstraat en dat dit goed geregeld dient te worden.

De bewoners en vrijwilligers
Antonie Piek woont al twintig jaar op de Buitenbrink en kent alle bouwplannen uit zijn hoofd. Hij heeft zelfs al een voorkeur voor een woning in het nieuwe Zonhove: een boswoning; die lijkt hem erg mooi. “Daar krijgen we één badkamer tussen twee privéruimten/slaapkamers in. Nu moeten we één badkamer met acht mensen delen”, aldus Antonie in de nieuwsbrief. Ook de vrijwilligers zijn erg te spreken over de nieuwe plannen. Cora van der Heijden, consulent vrijwilligers, is blij met het behoud van de beek op het terrein. “De beek krijgt een prominente plek, en niet voor niets: de stroom was er altijd al, nog voordat Zonhove het licht zag”, laat zij in de nieuwsbrief weten.

De aannemer
De herinrichting van het terrein en de nieuwbouw van de meeste gebouwen zijn bij elkaar een bijzonder project dat jaren zal duren en waarbij de samenspraak met alle belanghebbenden tijdens het gehele proces van groot belang zal zijn. Zonhove heeft gekozen voor Peter Peters als hoofdaannemer, een vrij jong familiebedrijf met ongeveer honderd medewerkers en veel ervaring met bouwprojecten in de gezondheidszorg. Dit bedrijf heeft reeds eerder laten zien dat het gewend is om in samenwerking met diverse partijen projecten goed te laten verlopen.

Meer informatie
Degenen die een indruk willen krijgen van de nieuwe plannen en hoe de gebouwen en het terrein eruit te komen zien, kunnen terecht op de vlog van zorgdirecteur Yvonne den Exter van Zonhove via: www.nieuwbouwzonhove.nl/vlogYvonne.

Ere opzichter Antonie Piek
Tijdspad van verbouwing Zonhove
De zwarte lijn geeft de ontsluitingsweg aan vanaf de Nieuwstraat