Pieter (l) en Tom (r)
Pieter (l) en Tom (r) Foto: Wil Feijen

Pieter en Tom maken horecakalender met twaalf pikant geklede horecaondernemers en werknemers

Vier hectische weken hebben de Son en Breugelse broers en horecaondernemers Pieter (27) en Tom (25) Tits achter de rug. Wat begon met een grap, is geëindigd met een originele sexy horecakalender, waar twaalf collega-horecaondernemers, soms schaars gekleed, op staan te prijken; twaalf ondernemers die net als Pieter en Tom al tijden niet meer hun passie hebben kunnen uitvoeren, doordat de deur van hun zaak tijdelijk op slot zit vanwege de coronamaatregelen.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Een opmerking van Tom tijdens het wandelen, bleek een schot in de roos te zijn. Tom: “Samen met Pieter liep ik vier weken geleden bij het Oud Meer en als grap opperde ik: “We worden op het moment financieel zo uitgekleed dat we nu net zo goed naakt op een kalender kunnen.” Na een lach ontstond het idee om een horecakalender te gaan maken. Pieter was meteen enthousiast en dacht in creatieve zin mee en zo ging het balletje in een sneltreinvaart rollen.” Ze plaatsten een oproep in een besloten Facebookgroep voor horecaondernemers: “Binnen no-time waren er 30 aanmeldingen en 850 reacties op het bericht, allemaal met een eigen verhaal waarom zij juist op de kalender zouden moeten prijken.”

Hetzelfde schuitje
“De ‘bliepjes’ op de Facebookpagina bleven binnenkomen en toen wist ik dat het niet bij een grap zou blijven, maar een serieus eindproduct zou opleveren”, vult Tom aan. De broers nodigden op twee verschillende dagen twaalf ‘modellen’ uit voor een plekje op de kalender. Uit verschillende plaatsen kwamen de modellen naar het voormalige Sancta Mariaklooster in Nijmegen voor de fotoshoot. Pieter: “We zitten allemaal in hetzelfde schuitje: geen inkomsten en wel uitgaven. We hebben emotionele verhalen gehoord, het ene nog schrijnender dan het andere. Ondanks het verdriet om de huidige situatie waren ze allemaal enthousiast. Met humor en een knipoog werden de modellen op de foto vastgelegd. Sommigen stonden met een lach en een traan voor de camera, in een setting die ze veelal zelf hadden geregisseerd.”

Eten en drinken
De vele mogelijkheden bij het klooster werden zowel binnen als buiten optimaal benut door de twaalf modellen. Pieter: “Op iedere foto is een model te zien met eten of drinken, in verschillende sexy poses die iets zeggen over de gefotografeerde horecaondernemer. Ik ben zelfs nog naar de winkel gereden om een verse zalm te kopen, omdat een model die nodig had voor de fotoshoot.” Het voedsel dat gebruikt is voor de fotoshoot is nadien geschonken aan de firma Vriendschap. De mensen die daar in de dagbesteding werken, hebben het voedsel vloeibaar gemaakt en vervolgens is dit gegeven aan mensen die vloeibaar voedsel nodig hebben. Er is dus geen eten verspild.”

Deadline
Behalve het uitzoeken van de modellen en het maken van de foto’s, werd er achter de schermen door Pieter en Tom hard gewerkt om ‘de kleine lettertjes’ goed uit te zoeken. Tom: “Dat was allemaal nieuw voor ons en best een uitdaging.” Zo moesten ze onder andere de fotorechten en portretrechten vastleggen en moesten ze met mensen samenwerken die in een ander tempo werkten dan de broers: “Dat was wel even stressen. We hadden een deadline en die wilden we halen. We zijn enorm trots en de ontlading was groot toen alles op tijd klaar is.”

Steuntje in de rug
De kalender is helemaal in eigen beheer gemaakt en bekostigd. Van de opbrengst gaat twintig procent in een aparte pot, die de broers beschikbaar stellen aan drie verschillende horecaondernemers ergens in Nederland. “Mensen die onze kalender kopen, kunnen via onderstaande website een stem uitbrengen. Het gaat in dit geval niet om het aantal stemmen dat wordt uitgebracht op een horecaondernemer, maar om het verhaal achter de stem waarom juist die ondernemer een extra bijdrage verdient.” Pieter en Tom gaan alle nominaties zelf beoordelen en hopen op veel creatieve aanmeldingen: “Verhalen, filmpjes, foto’s, het mag allemaal, als er maar duidelijk wordt uitgelegd waarom de ondernemer genomineerd wordt.”

Verkoopadressen
De kalender is in Son en Breugel te koop bij Plus Supermarkt Verhoeven, De Barbier, de BBQ Shop Brabant.nl, Primera, boekhandel De Traverse en L’uva Wijnen. Verder is de kalender te bestellen via www.dehorecakalender.nl, waar men ook zijn stem kan uitbrengen op een horecagelegenheid. Natuurlijk hopen de broers dat de horecakalender volop gekocht wordt door hun dorpsgenoten en dat zij ook allemaal een stem uitbrengen op een lokale, regionale of landelijke horecagelegenheid.

Geslaagd
“We hebben al veel lol gehad en het project is nu al een succes. Als er dan ook nog veel stemmen worden uitgebracht, dan is onze missie helemaal geslaagd”, sluiten de beide enthousiaste jonge ondernemers af.

Verloten
DeMooiSonenBreugelKrant verloot een van deze horecakalenders onder de lezers. Wil jij in aanmerking komen voor deze kalender, stuur dan een e-mail naar redactie@demooisonenbreugelkrant.nl.