Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Bevrijdende Vleugels neemt oorlogsvliegtuig uit spektakelfilm in ontvangst

Op 17 december gaat een nieuwe spectaculaire Nederlandse film in première: ‘De slag om de Schelde’. Het is de allerduurste Nederlandse film, met een budget van 14 miljoen euro, van het afgelopen decennium. In deze film staat de slag om de Schelde centraal; deze vond in het najaar van 1944 plaats in Zeeland en West-Brabant en speelde een cruciale rol in de bevrijding van Nederland. Meer dan 10.000 mensen verloren bij deze slag het leven. De film vertelt het verhaal van drie jonge personages die ieder op hun eigen manier met oorlog en vrijheid omgaan, en is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een Engelse piloot die neerstort met zijn Airspeed Horsa Glider in Zeeland.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Voor de film zijn kosten nog moeite gespaard; er is op verschillende locaties in de wereld gefilmd en er werden veel decors en rekwisieten tot in detail nagemaakt. De Horsa Glider is voor een bedrag van 200.000 euro nagebouwd, omdat er geen origineel exemplaar van dit zweefvliegtuig meer bestaat. Het bijzondere is nu dat de replica van deze Horsa Glider vanaf nu te bewonderen is in museum Bevrijdende Vleugels in Best. In heel de wereld zijn er slechts drie replica’s van de Airspeed Horsa te vinden, waarvan er nu één in museum Bevrijdende Vleugels in Best staat.

Replica
Dat het vliegtuig er staat, is te danken aan Mark van Eeuwen, executive producer van de film en geboren in Schijndel. “De replica is gemaakt op basis van oude tekeningen, en de maten hebben we herleid uit oude onderdelen die we vonden in andere musea.” Het kostte uiteindelijk veel werk en 200.000 euro om het vliegtuig te bouwen.

Opnamedecor

De bouw van het filmrekwisiet op ware grootte startte begin juli 2019 in Vilvoorde (België). Op 4 november werd het vliegtuig getransporteerd naar het militaire domein van Brustem in Sint-Truiden. Deze locatie vormde op 22 november vorig jaar het opnamedecor voor enkele scènes uit de speelfilm.

Prominente rol
Het vliegtuig speelt in de film een prominente rol en de totale scène van de crash van het vliegtuig koste 1,2 miljoen. Mark was van mening dat een dergelijk minutieus nagemaakt vliegtuig niet op de schroothoop mocht belanden. Hij zocht naar een plek waar het vliegtuig na de opnames goed tot zijn recht zou komen. Museum Bevrijdende Vleugels was voor hem een bekend museum, waar volgens zijn idee het vliegtuig goed in de collectie zou passen. “We zijn blij dat dit belangrijke item uit de film een mooie eindbestemming heeft gekregen in dit museum. Het is belangrijk dat we het verhaal van de verschrikkingen van oorlog, maar ook van leven in vrijheid, blijven doorvertellen aan volgende generaties.

Bijzondere taak
Ook de directeur van het museum, Mark van Pelt, is heel blij met het vliegtuig: “We zijn blij dat we deze replica van de Horsa Gilder uit de film de ‘Slag om de Schelde’ in ontvangst kunnen nemen. Het was voor onze vrijwilligers een bijzondere taak: het vliegtuig werd ons gratis aangeboden, maar wij moesten het wel zelf van de locatie naar Best transporteren. Niet alleen het transport was een hele klus, ook het bergen van het vliegtuig, dat voor de scène in de film onder water in de modder ligt, lukte uiteindelijk met behulp van de landmacht, die er een speciale oefening van maakte. Bij aankomst hebben onze vakkundige vrijwilligers maanden gewerkt om het vliegtuig weer toonbaar en nog completer te maken. Zo moest de schade die ontstaan was tijdens de opnames hersteld worden en het gehele vliegtuig moest natuurlijk ook schoongemaakt worden.

Uniek
Vanaf nu kunnen bezoekers van het museum de replica van dit bijzondere vliegtuig, dat een belangrijke rol speelde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, bewonderen, en dat is natuurlijk uniek, maar het is tevens het enige exemplaar dat men van binnen mag bekijken. En dan is het net alsof je even onderdeel bent van de geschiedenis en de duurste scène uit een Nederlandse speelfilm ooit. Een unieke kans, gewoon in museum Bevrijdende Vleugels in Best.

Vrijkaarten
DeMooiSonenBreugelkrant mag in samenwerking met museum De Bevrijdende Vleugels twee keer twee tickets weggeven voor het bezoek aan het museum. Wil je in aanmerking komen voor twee vrijkaarten, mail dan naar marketing@bevrijdendevleugels.com onder vermelding van ‘De Bevrijdende Vleugels’.

Directeur Mark van Pelt bij de replica
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding