Afbeelding
Foto: Ingezonden

In memoriam John van Dijen

John van Dijen is op 1 maart 2000 benoemd als directeur van de Emiliusschool. Vanaf 2002 was hij directeur/bestuurder. John heeft een mooie onderwijscarrière achter de rug. Hij hoopte deze in april af te sluiten en van zijn welverdiende pensioen te gaan genieten. Helaas heeft het niet zo mogen zijn.

Op 7 mei 1954 werd John geboren in Den Haag. In 1975 rondde hij de Pedagogische Academie af en is de rest van zijn leven blijven studeren. Hij behaalde o.a. zijn doctoraal onderwijskunde. Hij was gedreven en ambitieus en bleef zichzelf ontwikkelen. Met John hadden wij een communicatief sterke schoolleider die met zijn grote netwerk veel voor de school bereikt heeft. Zo is het mede dankzij hem dat we nu gebruik kunnen maken van drie multi-sensorische ruimtes. Daarnaast werd de aula verbouwd met daarbij een mooi rolstoeltoegankelijk podium. Ook de speelplaatsen hebben een metamorfose ondergaan; dit zijn nu buitenklassen geworden. Zijn laatste missie was om de school te verduurzamen. Vorig jaar zijn er 538 zonnepanelen op het dak geplaatst. In de school is op schermen te zien wat er allemaal gedaan kan worden met de elektriciteit die wordt opgewekt.

Samen met Cor van Hoof schreef John het boek ‘Hun goed recht’. Dit boek beschrijft op welke manier het onderwijs aan leerlingen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen passend gemaakt kan worden. Het is geschreven vanuit de diepe overtuiging dat naar school gaan een recht is en dat onderwijs beschikbaar moet zijn voor ieder kind, ongeacht de ernst en aard van de beperkingen. Vanuit deze visie heeft John de school al die jaren geleid. John vond het belangrijk dat ‘zijn’ Emiliusschool een A-merk is en blijft. Hij zette zich onvermoeibaar in voor het onderwijs aan leerlingen met een (ernstige) meervoudige beperking. Hiervoor reisde hij het hele land door en sprak met politici en beleidsmakers om de Emiliusschool zo veel mogelijk op de kaart te zetten.

John geloofde dat je het beste met en van elkaar kan leren. Daarom heeft hij internationale uitwisselingen altijd aangemoedigd. Hij nam regelmatig deel aan een uitwisseling en werd ook gevraagd om in het buitenland te spreken om een voorbeeld van good practice te geven. Hij vertelde dan vol trots over de school en wist anderen hiermee te inspireren en enthousiasmeren.

John was aan zijn laatste schooljaar begonnen en wilde de school in een goede staat achterlaten. De viering van het zestig jarig bestaan van de school stond op het programma met daarbij een prachtig afscheid van John in aanwezigheid van alle leerlingen en collega’s. John laat een school achter waar hij en wij trots op mogen zijn. Met dankbaarheid denken we terug aan alles wat hij voor ons en onze leerlingen heeft gedaan.

Team Emiliusschool