Huisarts De Groot bij MC De Linden
Huisarts De Groot bij MC De Linden Foto: Wil Feijen

Een jaar om nooit meer te vergeten

Vanaf het begin van de coronacrisis houdt huisarts Christian de Groot van Medisch Centrum De Linden de inwoners van Son en Breugel via deze krant op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent het coronavirus. In de krant van deze week blikt hij terug op de afgelopen maanden en op de veranderingen die in de zorg hebben plaatsgevonden.

Redacteur: Emmy Grit

“Dit jaar is een jaar om nooit meer te vergeten”, begint de huisarts. “Een pandemie die zoveel impact heeft gehad, en nog steeds heeft, op het dagelijkse leven, met zoveel zieken en overledenen, dat maak je maar één keer mee in je leven. Dat de reguliere zorg bijna helemaal is weggevallen, dat heb ik nog nooit meegemaakt.” Op een gewone dag ziet de huisarts ongeveer dertig patiënten per dag in zijn praktijk; tijdens de eerste golf waren dit er soms nog geen vijf. “Een hele rare gewaarwording kan ik wel zeggen. De dagen werden op een hele andere manier ingevuld: we hadden veel meer telefonisch of online contact met onze patiënten. De reguliere zorg kreeg een hele andere invulling. Voor zowel de patiënten als de huisartsen was dat best wel even wennen”, blikt de huisarts terug.

Digitale zorg
De huisartsen van Medisch Centrum De Linden zagen dat patiënten in het begin van de corona-uitbraak geen afspraken meer maakten en langer door bleven lopen met klachten. “Hierdoor is een aantal klachten niet op tijd gesignaleerd en liepen we achter de feiten aan”, aldus Christian. Eind vorig jaar waren de huisartsen in samenwerking met de Seniorenraad en Stichting Chronisch Zieken en Gehandicapten Platform Son en Breugel al bezig om dorpsgenoten via de themamiddag ‘Digitale zorg’ voor te lichten hoe zij gebruik kunnen maken van MijnGezondheid.net. Christian: “We waren al bezig met de voorbereidingen om meer online afspraken en E-consults in te plannen, maar door de corona-uitbraak is dit veel eerder gekomen dan we voorzien hadden. We sturen zoveel mogelijk aan op digitaal, tenzij dit niet anders kan, en als het nodig is dat de patiënt gezien wordt door de arts, dan plannen we dat in. Sommige patiënten moesten in het begin wennen aan de nieuwe werkwijze, maar we merken nu dat dit bij veel dorpsgenoten al is ingeburgerd. De berichtgeving in DeMooiSonenBreugelKrant heeft hier zeker aan bijgedragen.”

Communicatie via krant
“Het is fijn dat we de mogelijkheid hebben gekregen om met grote regelmaat via deze krant te kunnen communiceren. Door deze publicaties en doordat de berichten op social media werden gedeeld, konden we veel mensen bereiken”, blikt de huisarts tevreden terug. “In het begin van de uitbraak hadden we bijvoorbeeld een tekort aan mondkapjes, maar door de publicatie in deze krant ontvingen wij heel veel beschermende middelen. Dat heeft ons team erg goedgedaan.”

Komende periode
Behalve terugblikken wil dokter De Groot ook nog graag vooruitkijken naar de komende feestdagen: “Geniet van kleine dingen en met weinig mensen in één ruimte. We zullen nog even geduld moeten hebben voordat we weer van elkaar kunnen genieten zoals voor deze crisis.”

Zorg goed voor elkaar
Dokter De Groot en zijn team hopen dat alle dorpsgenoten gezond blijven, er voor elkaar zullen zijn en elkaar helpen als het nodig is: “Als we het samen doen, dan kunnen we het virus verslaan. Het heeft wel tijd nodig, we zijn er helaas nog niet.” Rond eind november gingen de cijfers de goede kant uit, maar begin december is daar een kentering in gekomen. Dagelijks zijn er weer meer positief geteste personen, ook in Son en Breugel. “We kunnen de teugels niet laten vieren, we moeten ons echt aan de basisregels houden. De komende feestdagen zullen anders gevierd worden, maar hopelijk is dat eenmalig”, sluit de huisarts af.