Afbeelding
Foto: ©MooiSonenBreugel

Verbod op carbidschieten ook in Son en Breugel

Net als veel andere gemeentes heeft de gemeente Son en Breugel ook besloten om het carbidschieten te verbieden. Dit doen zij door het verbod op te nemen in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening). Dat werd tijdens de raadsvergadering van donderdag 17 december besloten.

Redacteur: Adrie Neervoort

De aanpassing is het gevolg van een advies van de veiligheidsregio en de gedachte dat jongeren naar alternatieven gaan zoeken als ze geen vuurwerk kunnen afsteken tijdens oud en nieuw. Dus carbidschieten als alternatief is voor de jongeren in Son en Breugel bijna niet mogelijk. Wel kan er een ontheffing worden aangevraagd, maar de regels daarvoor zijn zo streng en onpraktisch dat daar waarschijnlijk geen gebruik van zal worden gemaakt. Er is geen ontheffing mogelijk voor de bebouwde kom.

Een ontheffing voor het verbod op carbidschieten is alleen mogelijk buiten de bebouwde kom voor de periode van 31 december 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Aan de ontheffing worden voorschriften verbonden, zodat risico’s kunnen worden voorkomen. De reden voor een mogelijke ontheffing is dat er buiten de bebouwde kom meer ruimte is en het risico en de overlast beperkt zijn.

Bij carbidschieten wordt het carbid (een anorganische verbinding van calcium en koolstof) in bijvoorbeeld een melkbus gelegd en nat gemaakt. Dan wordt de melkbus afgesloten met een deksel of een plastic bal. Daarna wordt het gas, dat in de melkbus is ontstaan doordat het carbid in aanraking is gekomen met water, ontstoken via een klein gaatje aan de achterzijde van de melkbus. De deksel of bal schiet dan met een zeer harde knal uit de melkbus.