In de Sonse Bergen werden afgelopen jaar bomen gerooid tijdens het broedseizoen
In de Sonse Bergen werden afgelopen jaar bomen gerooid tijdens het broedseizoen Foto: MooiSonenBreugel

Aanpak onveilige bomen in bos- en natuurgebieden

Op dit moment werkt gemeente Son en Breugel samen met Bosgroep Zuid Nederland aan een nieuw beheerplan voor de bos- en natuurgebieden in de gemeente. Bij een inventarisatie bleken er langs openbare wegen en paden een aantal dode of gevaarlijke bomen te staan.

Voor de veiligheid van bezoekers is het nodig om deze bomen zo snel mogelijk te verwijderen of weer veilig te maken. Die werkzaamheden starten binnenkort.

Probleembomen
Er zijn twee soorten ‘probleembomen’ die ieder om een eigen aanpak vragen:
1. Bomen die dood of ziek zijn en daarom weg moeten. Deze bomen kunnen vanwege de veiligheidsrisico’s niet blijven staan. Op verschillende plekken zijn bijvoorbeeld fijnsparren aangetroffen die zijn aangetast door de keversoort ‘de letterzetter’ (zie tekening).
2. Bomen met dode takken die weer veilig gemaakt moeten worden en behouden blijven, vooral als verblijfplaats voor dieren. Dat gebeurt door bijvoorbeeld de top of dode takken te verwijderen.

Eerste kwartaal
Boomrooibedrijf Kuijpers uit Son en Breugel voert de werkzaamheden uit in het eerste kwartaal van 2021, voorafgaand aan het broedseizoen van de vogels. Voordat het bedrijf begint, zal een ecoloog de bomen nogmaals controleren, zodat kap en houtverwijdering volgens de wet Natuurbescherming verloopt.

Overlast
Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden zijn er machines in het gebied aanwezig. Het weghalen van dode bomen en/of takken, betekent voor sommige bezoekers mogelijk ook wat overlast. Wanneer nodig zijn enkele paden tijdelijk afgezet. De gemeente vraagt hiervoor begrip, want het is belangrijk dat de werkzaamheden zo snel mogelijk uitgevoerd worden. Voor de eigen veiligheid is het belangrijk dat bezoekers voldoende afstand houden van het werk.

Vragen of meer informatie
Voor meer informatie over de werkzaamheden of bij vragen, kan men per e-mail contact opnemen met Willem Aarts van Bosgroep Zuid Nederland. Hij is te bereiken via w.aarts@bosgroepzuid.nl. Bij dringende vragen kan men (buiten de aankomende vakantieperiode) bellen met het nummer 040-2066360.