Stand van zaken ‘zonnepanelen op andermans dak’

Bij DeMooiSonenBreugelKrant en de MooiRooiKrant heeft afgelopen week een flyer van Sonneroos 1 gezeten. Het project van SonEnergie, dat u de mogelijkheid biedt, om uw zonnepanelen op andermans dak te leggen. In dit geval op het dak van de Sonse pluimveehouderij Renders. Hoe dit werkt is tijdens twee voorlichtingsavonden uitgelegd, de livestream daarvan is nog terug te kijken op de website van SonEnergie https://www.sonenergie.nl/postcoderoos

In dit artikel wordt ingaan op twee vragen die vaak gesteld worden aan de vrijwilligers van SonEnergie. Met hoeveel certificaten mag je meedoen in het project en mag je meer certificaten kopen dan je stroom verbruikt? Het antwoord is dat je beter niet meer certificaten kunt kopen dan je eigen stroomverbruik. Stel je koopt 4 certificaten (à 250 kWh), goed voor een opwek van jaarlijks 1000 kWh. Deze 1000 kWh verbruikt u thuis, betaalt u aan uw stroomleverancier en hiervoor krijgt u de betaalde energiebelasting aan het eind van het jaar teruggestort. Stel u verbruikt maar 900 kWh. Dan krijgt u ook maar over 900 kWh de energiebelasting terug. Die 100 kWh extra opgewekte energie leveren u nauwelijks iets op maar u wilt deze investering ook terugverdienen. Vandaar dat iedereen geadviseerd wordt om niet meer certificaten aan te schaffen dan het jaarlijkse verbruik. Weet u nu al dat u bijvoorbeeld een elektrische auto gaat aanschaffen, dan zou u wel meer certificaten kunnen kopen.

De tweede vraag die gesteld wordt is: waarom loopt dit project maar 15 jaar? Daarna leveren de panelen toch nog steeds stroom? Het antwoord daarop is dat de subsidie na 15 jaar afloopt. Op dat moment leveren de panelen weliswaar nog stroom op, maar voor die stroom ontvangt Sonneroos 1 nauwelijks meer een vergoeding. Terwijl er wel nog kosten gemaakt worden zoals dakhuur en verzekering.

Heeft u zelf geen goed dak voor zonnepanelen of heeft u panelen die niet geheel in uw verbruik voorzien, kijk dan eens of deelname in Sonneroos 1 een interessante optie voor u is.

Alle informatie leest u op https://www.sonenergie.nl/postcoderoos/ of mail naar info@sonenergie.nl.