Ander uiterlijk, ander doosje, andere fabrikant, maar toch hetzelfde medicijn

Als ik dit zo lees dan komt het over als ‘mensen niet zeuren, andere verpakking / fabrikant, maar alles is gewoon hetzelfde, dus slikken maar’. Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen, als ze een andere verpakking krijgen dan ze gewend zijn, het niet altijd mee willen nemen en er dan discussies aan de balie van de apotheek ontstaan.

Ook ik heb in het verleden andere verpakking gehad van een medicijn. Ik kreeg echter ernstige klachten van misselijkheid en maagpijn. Ik heb toen de bijsluiters naast elkaar gelegd en toen bleek dat het medicijn hetzelfde was, maar dat er andere hulpstoffen zaten. Vervolgens ben ik naar apotheek gegaan en mijn klachten kenbaar gemaakt en de bijsluiters laten zien. Zij gaven toe dat hulpstoffen inderdaad klachten kunnen geven.

Zij hebben dat toen uitgezocht en het blijkt zo te zijn dat als het RVG-nummer wat op het medicijndoosje staat van een andere fabrikant hetzelfde is wat op jouw medicijndoosje staat, dan is het medicijn en de hulpstoffen hetzelfde. Is het RVG-nummer anders, dan is het medicijn hetzelfde maar de hulpstoffen anders.

Helaas gingen mijn medicijnen voor 90 dagen de vuilnisbak in. Mijn oude merk (iets duurdere merk) weer teruggekregen en weer klachtenvrij. Ik zal niet de enigste zijn die dit meemaakt of heeft meegemaakt. Geen wonder dat de zorgpremies omhoogschieten. Geef mensen gewoon hun oude vertrouwde merk, dat scheelt een hele hoop verspilling en discussies aan de balie. We hoeven tenslotte toch niet alles te slikken.

Irma Hölscher
Son en Breugel