Nuenen zit op zwart zaad

‘Het water staat Nuenen aan de lippen’, zo lezen we in het ED van 15 januari. Althans dat is de conclusie van de accountants van de BDO (een internationaal accountantsorganisatie), die de financiële toestand van alle 355 gemeenten in Nederland heeft onderzocht op basis van de jaarrekeningen over 2019 en de analyse van de begrotingen voor 2021. Nuenen staat er financieel slecht voor en behoort tot de slechts boerende gemeenten van Nederland. Dit in tegenstelling tot de buurgemeente Son en Breugel die er warmpjes bij zit. Met andere woorden: Nuenen zit op zwart zaad.

Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat dit wel eens het gevolg zou kunnen zijn van de nogal ambitieuze en geldverslindende plannen die door het gemeentebestuur op touw zijn gezet, zoals de renovatie van het cultureel centrum Het Klooster en sporthal De Hongerman, toch samen goed voor enkele tientallen miljoenen euro’s. Voorts dreigt een miljoenenverlies van een nog steeds niet in exploitatie gebracht industrieterreinen, diverse gevoerde dure rechtszaken waarbij de gemeente aan het kortste eind trok en nog gaat trekken en een te dure verkeersontsluiting van de nieuwbouwwijk Nuenen-West, alsmede weinig vermogen en vele miljoenen euro’s aan schulden.

Maar de wethouder van financiën, Joep Pernot, ligt er schijnbaar niet waker van en schiet bij deze tegenvallende conclusie van de BDO niet in de stress, met andere woorden wil hij eigenlijk zeggen: Nuenenaren ga maar rustig slapen. Hij blijft, samen met zijn bestuurlijke collega’s, nog steeds denken dat hij de (te) grote broek voor Nuenen op te kunnen blijven houden. De Nuenense belastingbetaler zal hem daarbij moeten helpen, want die wacht ongetwijfeld een forse gemeentelijke belastingverhoging de komende jaren in zijn brievenbus. Immers geldt ook hier: na falen komt betalen.

In de voorbije jaren heeft de gemeente Nuenen in haar strijd tegen samenvoeging met Eindhoven met verdeeld succes haar zelfstandigheid weten te verdedigen, doch het zou zo wel eens kunnen zijn dat door dit alles men nu een koekje van eigen deeg dreigt te krijgen. Het kan daarom zo maar weer eens actueel en onvermijdelijk gaan worden dat de plannen van de samenvoeging met de regiogemeenten of fusering met de rijke buurgemeente Son en Breugel weer actueel gaan worden. Met de op handen zijnde viering van het 200-jarig bestaan van de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten in de komende twee jaar kan het dan misschien wel eens de laatste eeuwfeestviering worden.

Rens Kuijten
Nuenen