Artist Impression Dorpshuis
Artist Impression Dorpshuis Foto: INBO

Oppositie wil onderzoek over genomen besluit nieuw Dorpshuis

Wel of geen onafhankelijk onderzoek naar de gevolgde procedure nieuw Dorpshuis, dat blijft de vraag na een urenlange discussie in de commissie Algemene Zaken van de gemeente Son en Breugel.

Redacteur: Adrie Neervoort

Nadat er in augustus een democratisch besluit was genomen in de raad van Son en Breugel, twijfelden de oppositiepartijen VVD, Voor U! en Dorpsbelang of het besluit wel met de juiste informatie was genomen. Zij denken zelfs misleid te zijn, doordat er bepaalde informatie niet beschikbaar was.

Misleiding
De opmerking over misleiding vonden de coalitiepartijen nogal wat: ”Een dergelijke opmerking doe je niet zomaar”, aldus de coalitiepartijen. Wethouder Boersma vond het wel bijzonder dat de oppositie over misleiding sprak zonder dat er een onderzoek heeft plaatsgevonden. “Nogal een voorbarige conclusie”, aldus de wethouder.

Onschuld bewijzen
Volgens Jelle de Jong (DorpsVisie) is het in de politiek blijkbaar normaal dat je je onschuld moet aantonen als er geroepen wordt dat je schuldig bent. Volgens hem is het college verantwoordelijk voor de uitvoering van het genomen besluit. Dus twijfelen de oppositiepartijen kennelijk aan de uitvoering van het college.

Vragen stellen
Met name het CDA wilde graag weten waar de partijen aan twijfelden en welke vragen zij dan nog hadden. “Vragen stellen is prima, maar als er vragen gesteld worden om een democratisch genomen besluit onderuit te halen en in een kwaad daglicht te stellen of te verhinderen dat het wordt uitgevoerd, dan is er wat ons betreft geen sprake meer van vragen stellen, maar van etteren”, aldus de mening van Henk Hulsen (CDA).

Democratisch besluit
In het debat bleek de eerder gevoerde toon van de oppositiepartijen wat milder dan bij het eerder gevoerde interpellatiedebat op 17 december vorig jaar. Kees Vortman (VVD): “Onze kritiek op het proces is niet persoonlijk. Het gaat om het systeem, we spreken het college aan, niet één persoon.” Hij erkende zelfs dat het genomen besluit een democratisch besluit was. “Maar wat als blijkt dat het besluit op onrechtmatige gronden is genomen”, aldus Kees.

Onafhankelijk onderzoek
De oppositiepartijen zijn dan ook van mening dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen. Of dit er gaat komen werd niet duidelijk; het college vroeg om meer bedenktijd. Want een onderzoek zou ook bevestigen dat er twijfel is over het genomen besluit en zo ver wilde het college tijdens de commissievergadering nog niet gaan. Zij gaan in overleg en komen over enkele weken met een besluit over het verzoek om een onderzoek.

Pollitieke agenda
Wat de oppositiepartijen wel is gelukt, is om de twijfel over de procedure toch op de politieke agenda te krijgen; er komt zelfs nog een vervolg. Of de inwoners en de toekomstige gebruikers op dit vervolg zitten te wachten is nog maar de vraag. Monique van Zwieten (D66): “Wat hebben onze inwoners hier in hemelsnaam aan.”