Flip Spooren interviewt Gerard Swinkels, deelnemer van het eerste uur
Flip Spooren interviewt Gerard Swinkels, deelnemer van het eerste uur Foto: CV Krutjesrapers

Krutjesgatse zittingsavonden, de Thuis-editie

‘Kijken wat wel mogelijk is’ was de boodschap die Jasper van Zuuren, voorzitter van carnavalsvereniging De Krutjesrapers, in juni aan de inwoners van Son en Breugel via deze krant liet weten. Eind september kwam hij met een andere boodschap: als gevolg van het coronavirus werden alle carnavalsactiviteiten een jaar opgeschort. Het bestuur van de carnavalsvereniging heeft zich hierdoor niet uit het veld laten slaan en is achter de schermen begonnen aan een alternatief plan voor een van de evenementen die tijdens carnaval wordt gehouden.

Redacteur: Emmy Grit

Behalve dat er geen nieuwe Prins, Jeugdprins en Jeugdprinses worden gekozen, dat er geen prinsenreceptie en boerenbruiloft wordt gehouden, er geen optocht door de straten van Son en Breugel te zien is, en voor het eerst sinds 1981 geen zittingsavonden en seniorenmiddag worden gehouden, kwam het bestuur van De Krutjesrapers met het idee om een digitale zittingsavond te houden. Aan de hand van een terugblik naar veertig jaar optredens van talent van eigen bodem op zittingsavonden is een compilatie gemaakt die op 6 februari gratis wordt aangeboden aan alle inwoners van Krutjesgat.

Beeldmateriaal
Creatief brein Pieter Melisse, voorzitter Jasper van Zuuren en bestuursleden Flip Spooren en Edwin Sanders zijn de afgelopen maanden druk bezig geweest met het uitzoeken van het beschikbare beeldmateriaal van veertig jaar Krutjesgatse zittingsavonden. Via een viertal polls op de Facebookpagina van De Krutjesrapers werden een paar weken geleden de inwoners van Krutjesgat uitgenodigd om te stemmen welke (tonpraat)acts van Harrie Sijbers, Rob Verschuren, Giel van Erp en FF Anders zij nog graag een keer zouden willen zien. “De uitslagen van de vier polls zijn inmiddels bekend en de acts met de meeste stemmen zijn in ieder geval te zien in de film die is samengesteld uit het beeldmateriaal”, aldus de vier heren.

Een hommage
De terugblik is gemaakt als een hommage aan alle vrijwilligers, artiesten en commissies die door de jaren heen aan de zittingsavonden hebben meegewerkt. Pieter: “In totaal was er ruim 200 uur aan videomateriaal beschikbaar, waarvan wij een film hebben gemaakt die bijna 3,5 uur duurt. Het is nadrukkelijk niet onze bedoeling geweest om een soort ranking te maken van de allerbeste acts; daarmee zouden wij veel andere prachtige acts tekortdoen.”

Beeld- en geluidskwaliteit
De film laat nog veel meer moois zien uit het waardevolle video-archief van de carnavalsvereniging. “De keuze welke acts juist wel of niet in de terugblik te zien zijn, was vaak moeilijk. Er moest ook gekeken worden naar de beeld- en geluidskwaliteit. De kwaliteit van sommige oudere opnames was helaas niet altijd goed genoeg om opgenomen te kunnen worden in de film”, aldus Edwin. Het bestuur wil nog niet te veel verklappen van deze unieke avond, maar ze geven allemaal aan dat je deze eenmalige terugblik niet mag missen.

Uitzending gemist
De compilatie is voor iedereen in Krutjesgat gratis te bekijken op zaterdag 6 februari vanaf 19.00 uur via www.dekrutjesrapers.nl of via het YouTube-kanaal van De Krutjesrapers. Tot en met zondag 7 februari staat de terugblik nog online. Mocht je de terugblik hebben gemist, of wil je deze nog een keer zien, dan heb je zondag dus nog een kans.

Bier- en wijnpakket

Om het thuis nog gezelliger te maken heeft Café-Restaurant De Zwaan voor deze avond een mooi bier- of wijnpakket voor u samengesteld. In het pakket zitten vier wijntjes of biertjes, een Brabantse borrel en een heerlijke tapasschaal voor de avond. “En natuurlijk een worstenbroodje voor in de pauze”, vult Jasper aan. Het bier- of wijnpakket kost 25 euro per persoon en is tot en met woensdag 3 februari te bestellen via info@zwaan-son.nl. De pakketten zijn op 6 februari tussen 14.00 en 16.00 uur bij De Zwaan af te halen.

Blik op de toekomst
“Wij hopen dat veel Krutjesrapers en Krutjesraperinnekes een fantastisch leuke avond gaan beleven. Dit jaar nog thuis en volgend jaar hopelijk weer met zijn allen in de residentietent op het Kerkplein”, aldus Pieter, Jasper, Flip en Edwin.

Alaaf, Alaaf, Alaaf