Job Prijt in video-gesprek met koningin Maxima
Job Prijt in video-gesprek met koningin Maxima Foto: ©De Donjon

Job Prijt van De Donjon spreekt een uur met koningin Maxima

En dan praat je ineens met koningin Maxima via een videogesprek. Dat overkwam Job Prijt, een van de eigenaren van familiebedrijf en meubelzaak De Donjon op Ekkersrijt, op donderdag 28 januari. Samen met vijf andere ondernemers van verschillende branches uit het midden- en kleinbedrijf sprak hij ruim een uur met de koningin.

Redacteur: Emmy Grit

Het bestuur van de branchevereniging INretail kreeg een verzoek van het Koninklijk Huis om een lijst met ondernemers door te geven met wie de koningin contact zou kunnen opnemen. “Door het bestuur is er een lijst gemaakt, maar we hadden geen invloed op wie er gebeld zou worden. Vorige week wist ik dat ons bedrijf uitgekozen was voor dit videogesprek”, vertelt Job daags na het interview. Voordat het gesprek plaats kon vinden, vond er eerst nog een voorgesprek plaats, waarbij het protocol werd uitgelegd.

Positieve aandacht
Job: “Het was veel meer dan een ‘hoe gaat het met je, en ik wens je veel succes toe’-gesprek. Ik vond het een bijzonder gesprek; ze had oprechte belangstelling voor ons bedrijf en voor de andere vijf ondernemers. Het was fijn om deze positieve aandacht te krijgen.” Het gesprek ging niet alleen over bedrijven in de coronacrisis, ook de rellen en de aangekondigde rellen op Ekkersrijt werden besproken. Job: “De rellen zijn een ‘bijzonder lood’ dat aan onze ervaringen van de afgelopen maanden wordt toegevoegd. Ook daar had koningin Maxima een luisterend oor voor.”

Kijk wat wel kan
Sinds 15 december is de meubelzaak, net als alle andere niet-essentiële winkels, gesloten. “We kunnen geen klanten ontvangen in onze winkelruimte, en daarom gaan we met onze meubels naar de klanten. Je moet niet stil blijven staan, maar naar nieuwe mogelijkheden kijken. Juist niet kijken naar wat niet kan, maar kijken naar wat wel kan. We waren al flexibel, maar juist de afgelopen maanden zijn we nog flexibeler geworden. Ook dat was een van de gespreksonderwerpen”, aldus Job.

Lichtpuntje
Het gesprek ziet Job als een lichtpuntje in deze coronaperiode. “Het gebeurt niet alle dagen dat de koningin belt. Het is bijzonder dat er vanuit het Koninklijk Huis belangstelling is voor ons bedrijf, maar ook voor andere bedrijven; het voelt als een warme deken”, sluit Job af.

Job Prijt in video-gesprek met koningin Maxima