Tom en Lisanne op carnavalsmaandag 2020
Tom en Lisanne op carnavalsmaandag 2020 Foto: @CV Hendig Zat

Hoe stoere jongens klein worden

Carnavalsvereniging Hendig Zat houdt op zaterdag 13 februari een online carnavaleske avond met een bingo voor heel Son en Breugel. De opbrengst van deze avond is voor de Samenloop Son en Breugel, waarvoor zij met een team hebben ingeschreven. Tom van Rijssel en Lisanne van Osch vertellen over de aanleiding van de inschrijving voor de Samenloop en het organiseren van een online carnavaleske avond; Lisanne kreeg darmkanker toen ze 31 was.

Redacteur: Ellen van der Vleuten

Tijdens het online interview met Tom en Lisanne spat het enthousiasme van het scherm af. Lisanne vertelt: “Ik zit al sinds het begin, inmiddels bijna 22 jaar, bij carnavalsvereniging Hendig Zat, en vanuit buurtvereniging Bokt zijn Tom en ik altijd samen doorgegaan.” Ze kan zich geen carnaval zonder hem en de vereniging voorstellen. Je hoeft elkaar niet het hele jaar te spreken, maar als je weer bij elkaar bent, is het altijd goed. Tom vult aan: “Lisanne is mijn buurmeisje. We hebben carnaval als gezamenlijke passie. Toen we nog heel jong waren, dachten wij al dat wat die groten bij Bokt kunnen met een carnavalswagen, dat kunnen wij ook, en dat hebben we ook waargemaakt.”

Nieuwe aanwas
Carnavalsvereniging Hendig Zat heeft ongeveer 80 leden met een vaste kern van ruim 50 in de leeftijd van 0 tot 70 jaar. Er is ook veel jonge aanwas: de eerste vijftien babyshirtjes zijn al op en de volgende vier zijn al gereserveerd. “Met carnaval zijn we allemaal gelijk en verbroederen we. Je hoeft ook niets te kunnen, als je maar iets wilt, dan ben je altijd van harte welkom bij ons”, aldus Tom.

Ziek van de chemo

Lisanne over haar ziekte: “In september 2019 heb ik de diagnose darmkanker gekregen, een erfelijke vorm die in de familie vaker voorkomt. In onze familie zeggen we altijd ‘onkruid vergaat niet’. Na de MRI-scan ben ik meteen geopereerd en ging ik aan de chemo. Gelukkig ben ik in augustus 2020 ‘schoon’ verklaard. Het was een heel heftig jaar, ik ben heel ziek geweest van de chemo; dit gun je niemand.” Lisanne vindt dat er zoveel mogelijk geld moet komen om de genezing van kanker te verbeteren.

Maandagavond

Op carnavalsmaandag stond Tom met een aantal mannen bij elkaar in het café toen Lisanne binnenkwam. “Ik zie ons nog staan. Allemaal grote stoere jongens die ineens heel klein werden. Het was heel confronterend; Lisanne zag er niet uit als Lisanne door alles wat de chemo met haar had gedaan. We hebben meteen besloten om mee te doen met Samenloop Son en Breugel, hoe dan ook. Woensdag na carnaval werd al een groepsapp aangemaakt.”

Erg ziek
“Ze hebben allemaal heel erg meegeleefd tijdens mijn ziekte. Ik was met carnaval 2020 de enige die blij was dat de optochten afgelast werden. Een optocht zonder mij, dat kon niet. Ik was zo ziek dat ik bijna nergens bij kon zijn, behalve dan die maandagavond”, vertelt Lisanne. Sinds haar ziekte is haar motto voortaan: ‘overal een feestje van maken’. Tom vult aan: “Door Lisanne kwam kanker dichterbij, omdat zij een generatiegenoot is. Onze ogen zijn hiermee opengegaan.”

Iets niet kunnen bestaat niet
Tom vertelt over het initiatief van de carnavaleske avond: “Geen carnaval dit jaar, dat staat niet in ons woordenboek, en iets niet kunnen ook niet. We hebben inmiddels zes draaiboeken liggen met allerlei varianten. Uiteindelijk is het resultaat een online carnavaleske avond op 13 februari. Een lichtpuntje in deze lastige tijd dat zorgt voor saamhorigheid en verbroedering. Daarnaast hoopt de vereniging een mooi bedrag te kunnen overhandigen aan Samenloop Son en Breugel. Het loopt gelukkig storm met de aanmeldingen”. Ben je benieuwd geworden naar deze avond, lees dan op pagina 15 in deze krant wat er gedaan wordt, of kijk op www.hendigzat.nl. Je kunt je nog tot 5 februari voor deze carnavaleske avond aanmelden.

Goede samenwerking

Twee gepassioneerde carnavalsvierders kijken, samen met hun Hendig Zat, altijd naar wat wel kan. Ze zijn een mooi voorbeeld voor de samenleving. De bier- of wijnpakketten en borrelhapjes voor deze online avond worden ruimhartig door de hoofdsponsors samengesteld. De ondernemers die deze pakketten verzorgen, Gall&Gall, L’uva Wijnen en Plus Verhoeven, maken er een sport van om alle goederen zo goedkoop mogelijk te leveren, zodat er zoveel mogelijk overblijft voor de Samenloop. De prijzen voor de bingo worden ook spontaan aangeboden. “Hartverwarmend om dit op deze manier te ervaren”, aldus Tom.

Samenloop 2022
De Samenloop is een evenement in Son en Breugel voor iedereen die iets tegen kanker wil doen. Gedurende een 24-uurs wandelestafette wordt samen met lotgenoten stilgestaan bij kanker én wordt het leven gevierd, en dit vindt plaats onder de vlag van KWF Kankerbestrijding. In Son en Breugel is de Samenloop inmiddels verplaatst van 2021 naar zaterdag 11 en zondag 12 juni 2022! Kijk op www.samenloopvoorhoop.nl en typ daarna Son en Breugel in de zoekfunctie. Op deze pagina vind je alle informatie over de editie die in Son en Breugel wordt gehouden.

Afbeelding