Wethouder John Frenken
Wethouder John Frenken Foto: Wil Feijen

Twijfel over aanpak nieuwe Omgevingswet

Een nieuw te maken Omgevingswet moet ervoor zorgen dat er verschillende nu geldende wetten en regelgevingen in aantal teruggebracht en gemoderniseerd worden; een taak die elke gemeente van de overheid heeft gekregen. Geen eenvoudige klus, want wat wil je anders geregeld hebben en wat niet, en wat is er misschien overbodig.

Redacteur: Adrie Neervoort

Iedere gemeente in Nederland is bezig om een nieuwe opzet te maken voor een meer samenhangende aanpak van de leefomgeving met lokaal maatwerk en daardoor een snellere besluitvorming. Dit is niet alleen het uiteindelijke doel, het is ook de bedoeling dat op 1 januari 2022 elke gemeente haar digitale infrastructuur rondom de omgevingsvergunningen heeft aangesloten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Dit betekent dat elke inwoner van de gemeente heel eenvoudig en snel een vergunning kan aanvragen voor bijvoorbeeld een aanbouw aan het huis.

Vereenvoudiging
Dus niet alleen moeten heel veel regels en wetten vereenvoudigd worden in de gemeente Son en Breugel, ook moet deze vereenvoudiging ertoe leiden dat een vergunning simpel is aan te vragen via de website van de gemeente. Verantwoordelijk wethouder in Son en Breugel is John Frenken. De manier waarop en de snelheid waarmee hij de veranderingen aanpakt, stemmen veel raadsleden in Son en Breugel niet gerust. Dit was eerder al de reden dat VVD, Dorpsbelang en Voor U! een motie van wantrouwen indienden tegen de wethouder; een motie die het niet haalde, maar wel aangaf dat het vertrouwen betreffende dit onderwerp weg was.

Commissievergadering

Ook in de laatste commissievergadering van donderdag 28 januari, waar de stand van zaken met betrekking tot de Omgevingswet werd besproken, kreeg de wethouder het zwaar te verduren van de eerdergenoemde partijen. Zij hadden geen goed woord over voor de vorderingen die de wethouder had gemaakt. Zo ontbrak het nog steeds aan een concreet plan van aanpak tot de einddatum, was de conclusie. Dit is volgens Riny van Eerd (Voor U!) wel een juridische eis. Ook Joris van Dam (GroenLinks/PvdA) had graag een concreter plan naar de einddatum gezien, maar geloofde zeker nog in een goede afloop, als de planning wat concreter zou worden gemaakt. Volgens Jelle de Jong (DorpsVisie) is één ding toch wel duidelijk: “We moeten niet op de stoel van de uitvoerende gaan zitten, maar we moeten wel blijven monitoren.” Daarmee gaf hij wederom aan dat DorpsVisie ook nog alle vertrouwen heeft in de wethouder en zijn handelen.

Stappen maken

Wethouder Frenken gaf aan nog steeds overtuigd te zijn dat er goede stappen worden gemaakt. Daar dacht Elly Brocken (Dorpsbelang) toch anders over: “Welke stappen zijn er al gemaakt dan? De vragen die wij nog steeds hebben zijn in mei 2020 al gesteld en ik zie ze niet meer terug in uw verhaal, dus u weigert ze te beantwoorden en zet daarmee de raad buitenspel.” Ook was ze van mening dat het huidige plan van aanpak en planning geen beeld geeft van een wethouder die er stevig op zit. “Ik kan u niet wegsturen, daar is een meerderheid voor nodig, en die is er niet, en dus rest mij niets anders dan af te wachten”, aldus Elly.

In gesprek
Wethouder Frenken beloofde dat hij spoedig een overzicht zou laten zien waarover, en met welke onderdelen, hij met de raad in gesprek gaat. Voor wat betreft de informatie die bij de inwoners opgehaald moet worden, vroeg hij begrip dat dit nog niet was gebeurd omdat dat in deze tijd nogal moeilijk is. Kees Vortman (VDD) gaf aan dat zijn partij zich op dit moment op geen enkele manier verantwoordelijk voelt voor de wijze waarop dit proces loopt.

Geen vertrouwen
Daarmee laat hij, net als zijn oppositiegenoten Voor U! en Dorpsbelang, weten dat er geen vertrouwen is in de aanpak van de wethouder als het gaat om het halen van de eindstreep op 1 januari 2022. Omdat het college feitelijk gaat over de uitvoering van de Omgevingswet, moest de raad genoegen nemen met de beloftes van de wethouder en afwachten tot die de raad weer gaat informeren over de stand van zaken. Wethouder Frenken beloofde wederom dit te doen. Volgens de wethouder zag hij in de kritiek ook een zeer grote mate van betrokkenheid, en dat is alleen maar goed.