Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Veranderingen op het gebied van veiligheid, toezicht en handhaving

Sinds 2019 staat de gemeente Son en Breugel onder toezicht van de Provincie Noord-Brabant. Dit is het gevolg van het feit dat de gemeente niet aan de kwaliteitscriteria voldeed op het gebied van veiligheid, toezicht en handhaving (VTH). Dit had te maken met de onderbezetting op de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving. Son en Breugel presteerde op dit gebied het slechtste van alle gemeenten in Noord-Brabant.

Redacteur: Adrie Neervoort

Dat moest dus beter, en het gaat ook beter, zo blijkt uit het Jaarverslag 2020 Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving gemeente Son en Breugel. Wat betreft VTH staat de gemeente Son en Breugel nog steeds onder toezicht van de Provincie en voldoet ze gedeeltelijk aan de gestelde kwaliteitscriteria. In de commissievergadering Algemene Zaken van donderdag 29 januari werden het verslag en de uitkomsten besproken.

Capaciteit
Handhaving is in de praktijk al langer een probleem in de gemeente Son en Breugel. Het rapport bracht dit nogmaals in beeld, maar maakte ook de verbeteringen op dat terrein inzichtelijk. Zo wordt er nu geïnvesteerd in kwaliteit en capaciteit en in het samenwerken met de gemeenten Nuenen en Geldrop-Mierlo. Hierdoor gaat de gemeente ervanuit dat zij nu wel voldoen aan de gestelde kwaliteitscriteria van de Provincie. De gemeente gaat de controles in de toekomst anders doen; zo worden bijvoorbeeld de controles op afgegeven bouwvergunningen frequenter uitgevoerd, want daar is nu capaciteit voor volgens burgemeester Hans Gaillard, die verantwoordelijk is voor veiligheid, toezicht en handhaving in de gemeente.

Controles

Door corona was 2020 op het gebied van handhaving, veiligheid en toezicht een bijzonder jaar. Veel controles zijn niet doorgegaan vanwege de bepalingen van de noodverordening, gerelateerd aan contacten, aantal bezoekers en het tijdelijk stilleggen van branches, zoals onder andere horeca. Reguliere controles, zeker de onaangekondigde controles van de gemeente, maar ook van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant en de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost zijn niet doorgegaan, tenzij het nodig was in verband met de risico’s, gevaarzetting en noodzakelijkheid. Over het geheel genomen minder controles, maar niet minder kosten, want de bezetting moest natuurlijk wel op peil blijven. Tevens werd er gecontroleerd op het in acht nemen van de coronamaatregelen.

Veilig, gezond en plezierig
Volgens de gemeente is handhaven geen doel op zich, maar een middel om te bevorderen dat regels worden nageleefd, zodat mensen veilig, gezond en plezierig in de gemeente Son en Breugel kunnen verblijven. Voor een beperkt deel draagt de handhaving tevens bij aan verdergaande doelstellingen, zoals het bevorderen van duurzaamheid of luchtkwaliteit. Daarom hanteert de gemeente als handhavingsvisie dat ‘Son en Breugel een gemeente wil zijn waarin inwoners veilig en gezond kunnen wonen, werken en recreëren’.

Prioriteitenstelling
Daarbij heeft de gemeente een prioriteitenstelling gemaakt waarin onderwerpen staan die direct opgepakt worden en onderwerpen die nog even kunnen wachten. De hoogste prioriteit in de gemeente Son en Breugel hebben asbest, veehouderijen, bouwen, horeca en afval, als het gaat om handhaving, toezicht en veiligheid. Daarna volgen risicovolle bedrijven, brandveiligheid, groenstroken, bestemmingsplan, bodem, evenementen en overige bedrijven. Ook moet de communicatie een vast onderdeel vormen als het gaat om handhaving.