Stedelijk College start nieuw praktijkgericht programma

De mavo verandert vanaf 2024 voor alle scholen in Nederland. Stedelijk College Eindhoven, locatie Oude Bossche Baan is de enige school in Eindhoven die haar leerlingen dit programma al in het nieuwe schooljaar mag aanbieden voor het profiel Zorg en Welzijn in de bovenbouw.

Naast theoretische lessen komt er een praktijkgericht programma binnen het profiel dat de leerling heeft gekozen in de bovenbouw. De Oude Bossche Baan borduurt hier voort op het succesvolle praktijkgerichte programma in de onderbouw. Komend schooljaar (2021-2022) gaat de Oude Bossche Baan het praktijkgerichte programma aanbieden aan derdejaars mavo-leerlingen die het profiel Zorg en Welzijn hebben gekozen. Zij ontvangen aan het einde van de opleiding een mavo-diploma dat toegang geeft tot havo en mbo-4.

Daarnaast biedt de school ook een praktijkgericht programma aan voor leerlingen die het profiel Economie & Ondernemen of Techniek hebben gekozen. Leerlingen van die profielen ontvangen, naast hun mavo-diploma, een certificaat voor het praktijkgericht programma.

Hoe ziet deze nieuwe mavo eruit?
• In de bovenbouw van de mavo krijgen leerlingen naast de theoretische vakken vijf lesuren per week les in een praktijkvak. Een goede combinatie van denken en doen!
• Leerlingen ontwikkelen brede, praktische vaardigheden zoals onderzoeken, ontwerpen en planmatig werken. Deze vaardigheden bereiden leerlingen nog beter voor op verschillende opleidingen (havo en mbo) en beroepen.
• Het praktijkgerichte onderwijs wordt samen met bedrijven uit de regio ontwikkeld en uitgevoerd. Zo leren leerlingen bijvoorbeeld ook hoe je een gesprek voert met een opdrachtgever.
• Thema’s als duurzaamheid, technologie, gezondheid en globalisering komen aan bod bij de nieuwe mavo.