De ledverlichting bij de zebrapaden worden niet meer vervangen (archieffoto)
De ledverlichting bij de zebrapaden worden niet meer vervangen (archieffoto)

Ledverlichting bij zebrapaden voldoet niet en wordt vervangen

De huidige ledverlichting in het wegdek in de Nieuwstraat maakt de aanwezigheid van een zebrapad onvoldoende duidelijk. Om de oversteekplaatsen volgens de richtlijnen voor openbare verlichting aan te lichten, worden er nieuwe lichtmasten geplaatst bij de zebra’s.

Redacteur: Emmy Grit

In de avonduren branden de ledlichtjes bij de vele zebrapaden in de Nieuwstraat. In 2016/2017 zijn de lichtjes aangebracht om extra aandacht te vestigen op de zebrapaden. In het tweede jaar na aanleg bleek al dat ze gevoelig zijn voor schade en uitval en het een lastige en dure aangelegenheid is om ze te vervangen. De ledverlichting voldoet volgens onderzoek niet aan de gestelde eisen, en nu heeft de gemeente bedacht ze te vervangen door verticale straatverlichting, wat de verkeersveiligheid ten goede zou komen.

Onderzoek
Uit onderzoek door de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV) blijkt dat de ledsignalering niet voldoet en de aandacht afleidt en de herkenbaarheid van het zebrapad vermindert. De NSVV is in Nederland een toonaangevende stichting die overheden adviseert en voorlicht op het gebied van openbare verlichting. De NSVV heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar veiligheid en verlichtingsniveaus op zebrapaden en concludeert dat het aanbrengen van ‘toeters en bellen’ bij zebrapaden een averechts effect heeft. In december 2020 zijn alle zebrapaden op verlichtingsniveau gecontroleerd; dit betrof zowel een visuele controle als een meting van de verlichtingssterkte.

Focus
De door de gemeente aangebrachte ledsignalering heeft niet het beoogde effect en kan in theorie dus zelfs averechts werken. “De focus moet bij een zebrapad op de voetganger liggen en niet op voorzieningen zoals ledjes”, aldus wethouder Boersma, die dit in een memo laat weten aan de commissie Grondgebiedszaken.

Verticaal
Doordat de ledlampjes niet meer vervangen worden, moest naar een andere oplossing gezocht worden. De wethouder: “In het verlengde hiervan zijn steekproefsgewijs ook een aantal andere zebrapaden in de omgeving getoetst. Bij deze oversteekplaatsen zijn hogere lichtmasten geplaatst en is de verticale verlichtingssterkte nu beter.”

Nieuwe masten
Voor een betere verlichting worden bij de zebrapaden in de Nieuwstraat nieuwe masten geplaatst; hiervoor is een aansluiting op het netwerk van Enexis nodig. De voorbereidingstijd is dertien weken en zal volgens de huidige planning in april 2021 plaatsvinden, met een uitloop van zes maanden. De gemeente heeft inmiddels een plan opgesteld om de situatie te verbeteren en heeft bij diverse installateurs een prijs voor openbare verlichting opgevraagd; de totale kosten bedragen circa 15.000 euro excl. btw.