Het Brabants Vennenpad bij de Sonse Bergen met zicht op de Dommel
Het Brabants Vennenpad bij de Sonse Bergen met zicht op de Dommel Foto: Ingrid van Kronenburg

Zo wordt Son en Breugel een blauwe wandelgemeente

Over het Brabants Vennenpad was al eerder een artikel te lezen in DeMooiSonenBreugelKrant van 2 december 2020. Aanleiding van dat artikel was een door de raad aangenomen motie van de coalitie om een betere aansluiting van Son en Breugel op het Brabants Vennenpad te krijgen. Naast een groene gemeente, met de vele bossen, zal Son en Breugel dan ook een blauwe gemeente kunnen worden, doordat de Dommel beter ontsloten wordt als wandelroute. Het Brabants Vennenpad is een streekpad waarvan een deel van de route langs de Dommel loopt en één van de drieënveertig etappes dwars door het dorp voert.

Redacteur: Arjen Strik

Naar aanleiding van dat artikel nodigde het bestuur van Nivon, verantwoordelijk voor het pad, eind december de initiatiefnemers van de motie uit voor een bespreking in het sfeervol opgeknapte Vestzaktheater. Gastvrouw Ingrid van Kronenburg, bestuursvoorzitter van dit mooie theater, is wandelliefhebber en als markeerder betrokken bij het Brabants Vennenpad.

Kuieren in het groen
Ivan Crost, padcoördinator van het Brabants Vennenpad namens Nivon, stelt dat wandelen gezond is en steeds populairder wordt, mede door de beperkingen veroorzaakt door de coronamaatregelen. Son en Breugel is al een groene gemeente met vele wandelmogelijkheden en is aangesloten op het recreatief knooppuntensysteem van Visit Brabant. Dit betekent dat er knooppunten en markeringen aanwezig zijn die het voor iedereen gemakkelijk maken om te wandelen. Recreanten kunnen zelf een route samenstellen van het ene knooppunt naar het andere. Visit Brabant onderhoudt de knooppunten en er wordt ook gekeken naar vernieuwing of uitbreiding van (bestaande) routes. Een van de mooiste wandelroutes van Nederland loopt door de bebouwde kom van Son en Breugel, maar slechts een klein stukje door het mooie Dommeldal.

Blauw, blauw ik hou van jou
In het verleden is in de politiek vaker de wens geuit om de Dommel beter zichtbaar te maken en in te zetten op voorzieningen zoals wandelroutes in ons dorp. Robert van Uden is ‘de aanjager’ bij de politiek en is de Son en Breugelse kartrekker en projectleider van de werkgroep. Son en Breugel maakt onderdeel uit van het Brabants Vennenpad, een zogenaamd streekpad, oftewel een regionale, recreatieve rondwandeling van een kleine 260 kilometer rondom Eindhoven. Het Brabants Vennenpad staat bekend als een van de mooiste streekwandelpaden in Nederland. In 2019 is de gehele route - die gemarkeerd is met de gebruikelijke geel-rode pictogrammen - herzien, waarbij de (hoofd)looprichting is omgedraaid. Tevens is een deel van de route aangepast, zodat deze meer over onverharde paden gaat en aantrekkelijker is. Vanaf Sint-Oedenrode benaderen wandelaars het Dommeldal door Moerkuilen, het Vresselse Bos en Wolfswinkel richting de Sonse Bergen. Vervolgens voert de route over de Dommelpas door Breugel naar het Wilhelminakanaal en daarna via de Sonse Brug en Bokt naar de gemeentegrens met Eindhoven. De route is beschreven in een routegids, die verkrijgbaar is bij de locale boekhandel.

Geen capaciteit

Verantwoordelijk wethouder Paul van Liempd schrijft als reactie op de motie: “Son en Breugel is voornemens haar deelname te verlengen via de nieuwe stimuleringsregeling Landschap. Deze provinciale regeling stimuleert particulieren en agrariërs om naast de ontwikkeling van streekeigen landschapselementen bijvoorbeeld ook wandelpaden over boerenland te realiseren en biedt mogelijkheden de diversiteit en akkerranden rondom deze paden te vergroten. Op dit moment is er echter geen capaciteit om actief te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor uitbreiding van wandelroutes.”

Wordt vervolgd

Een dergelijke reactie - dat de wethouder momenteel geen menskracht heeft ter realisatie - hadden de aanwezigen op de bijeenkomst wel verwacht. Ter plekke werd besloten een voorbereidingsgroep te starten die een plan wil opstellen hoe de Dommel in onze gemeente beter ontsloten kan worden als wandelgebied, onder andere voor het Brabants Vennenpad. Wordt vervolgd dus; DeMooiSonenBreugelKrant houdt u op de hoogte.

Heeft u interesse in het Brabants Vennenpad? Kijkt u ook eens op de website www.brabantsvennenpad.nl of op de Facebookpagina Brabants Vennenpad.

Het Brabants Vennenpad bij kanaaldijk Noord, waar de Dommel onder het kanaal door gaat, met zicht op de Dommel