Het water is duidelijk zichtbaar op het ijs
Het water is duidelijk zichtbaar op het ijs

Pomp in vijver zorgt voor water op het ijs

Op de vijver aan de Europaweg werd zaterdag 13 februari nog volop geschaatst. De gehele vijver werd benut en er was voor iedereen voldoende ruimte. Het ijs lag er goed bij, tot groot genoegen van de schaatsliefhebbers.

Maar hoe groot was zondag 14 februari in de ochtenduren de verbazing? Op de plek van de fontein kwam water op het ijs. Heeft de gemeente de fontein aangezet omdat er niet meer op de vijver geschaatst mag worden, of is er iets anders aan de hand? Bij navraag bij de gemeente Son en Breugel blijkt dat de pomp automatisch aanspringt als het waterniveau in de vijver onder een bepaald peil komt. De vijver maakt onderdeel uit van het afwateringssysteem en dient om het grondwater op peil te houden.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten: “Deze pomp is zondag aangesprongen omdat het waterpeil (onder het ijs dus) te laag was. Daardoor liep het opgepompte water onder én op de ijslaag. Nadat er een melding was binnengekomen is een collega van wijkbeheer gaan kijken en zag dat het geheel goed functioneerde. Er was geen aanleiding om de pomp handmatig te beïnvloeden.”