Wethouder Boersma slijpt de ballustrade door
Wethouder Boersma slijpt de ballustrade door Foto: Wil Feijen

Ombouw van voormalige kerk naar een nieuw dorpshuis is begonnen

Op vrijdag 12 februari werd er een officieel begin gemaakt met het ombouwen van de voormalige Sint-Petrus Bandenkerk in Son en Breugel tot een nieuw dorpshuis; een dorpshuis waar veel inwoners al jaren op zitten te wachten. Door het ombouwen van de voormalige kerk blijft het gebouw, dat jaren dienstdeed als kerk, behouden.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen


Het is een uitdaging voor de projectontwikkelaar om het gebouw te transformeren naar een multifunctioneel dorpshuis, maar de kosten van het project zorgen nog steeds voor veel discussie in Son en Breugel. Van deze discussie was tijdens het officiële moment niets te merken; alle toekomstige gebruikers waren aanwezig en zaagden gezamenlijk een balustrade van het balkon aan de binnenzijde van het gebouw aan stukken. Die gezamenlijkheid was enkele maanden terug nog ver te zoeken, zeker toen het bestuur van het Vestzaktheater, dat ook onderdeel uitmaakt van het nieuwe dorpshuis, te kennen gaf niet mee te willen verhuizen.

Vestzaktheater
Hiermee maakte het bestuur duidelijk dat zij het niet eens waren met de ruimtes en mogelijkheden die het Vestzaktheater kreeg in het nieuwe dorpshuis. Ingrid van Kronenburg zegt als voorzitter van de stichting Vestzaktheater nu heel tevreden te zijn met de plannen voor het theater in het nieuwe dorpshuis. Van de onvrede die het bestuur van de stichting eerder had bij de plannen is niets meer over. Dit komt volgens haar omdat wethouder Boersma, nadat zij hun onvrede kenbaar hadden gemaakt, direct met het bestuur in gesprek is gegaan. Ingrid: “Deze gesprekken hebben geleid tot aanpassingen in de bestaande plannen en wij voelen ons mede daardoor gehoord. De door ons gewenste verbeteringen zijn doorgevoerd. Natuurlijk zijn er nog zaken waar wij ons zorgen om maken, zoals: wie gaat straks het beheer doen van het nieuwe dorpshuis. Dat is voor ons heel belangrijk, omdat wij nu als stichting het beheer doen van het Vestzaktheater; hierdoor hebben wij invloed op onze exploitatie.”

Beheer
Volgens wethouder Boersma zullen er dit jaar gesprekken worden gevoerd over het toekomstige beheer: “Samen gaan we kijken hoe we dit gaan doen. We moeten het zodanig organiseren dat we een structuur hebben waarbij de gebruikers samen het beheer gaan doen, maar waarbij er misschien wel een beheerder zal zijn die het beheer voor die partijen gaat uitvoeren.”

Huiskamer
Het gebouw moet volgens Boersma de huiskamer van het dorp worden: “Doordat er meerdere gebruikers gebruik gaan maken van het nieuwe dorpshuis zal het beheren van het gebouw complexer worden dan bijvoorbeeld het beheer van alleen het Vestzaktheater.” Ook het bestuur van harmonie Pro Honore et Virtute is op het moment zeer tevreden over de faciliteiten die de harmonie straks krijgt in het nieuwe dorpshuis. “Het plan dat er nu ligt is een heel stuk beter dan het plan dat er van de zomer lag”, zo laat Hans Waals, voorzitter van de harmonie, weten; volgens hem is dat het resultaat van de gesprekken die er daarna zijn geweest binnen een projectgroep waarin de gemeente en ook de hoofdgebruikers zitting hadden. “Zij hebben het voorlopige plan verder uitgewerkt en zo kom je tot een steeds beter plan. In het eerste ontwerp werd de grote zaal opgedeeld in twee zalen, maar in de praktijk kun je dan toch maar één gedeelte tegelijkertijd gebruiken. Nu zijn er twee aparte zalen gecreëerd, en je kunt nu dus een optreden laten plaatsvinden in de ene, terwijl je in de andere bijvoorbeeld lesgeeft. Ook is er ruimte voor de opslag van instrumenten en materialen; een enorme verbetering dus.

Optimaal benutten
De harmonie gebruikt de zalen meestal in de avonduren. Daarom vindt Waals het een goed idee dat de ruimtes multifunctioneel worden gebruikt. Waals: “Dan worden de ruimtes optimaal benut, en daar kunnen we ons ook in vinden. Voor ons is een veilige opslag van onze instrumenten en materiaal zeer belangrijk en daar denkt de gemeente ook zo over.”

Goede gesprekken

Wethouder Boersma is blij met het feit dat alle partijen tevreden zijn met de plannen zoals ze er nu liggen. Vorig jaar zomer hoorde hij van de onvrede die er leefde bij sommige beoogde gebruikers vanwege bepaalde problemen. Boersma: “Maar ik wist dat we het samen konden oplossen. We hebben goede gesprekken gevoerd met de gebruikers ondanks de coronatijd en ik denk dat het plan daardoor zelfs beter is geworden.” Alle partijen hebben nu volgens de wethouder de intentie om er samen met elkaar wat van te maken.

Onderzoek
Ook in het onderzoek dat er komt naar de rechtmatigheid van de aanbesteding, heeft hij alle vertrouwen: “Wat mij betreft had dat onderzoek er niet hoeven komen. De aanbesteding is rechtmatig verlopen. “Toch begrijpt hij de keuze voor het onderzoek, omdat hierdoor de rust terugkeert over het veelbesproken nieuwe dorpshuis. Maar de uitslag van het onderzoek heeft volgens de wethouder geen invloed op de werkzaamheden die nu gebeuren: “Wat de uitslag van het onderzoek ook zal zijn, het zal er niet toe leiden dat de bouw niet doorgaat.” Ook wat het budget betreft is hij duidelijk: “Het dorpshuis zal binnen de beoogde kosten worden opgeleverd.”

Geluid van buitenaf
Op dit moment is er nog enige twijfel over de geluidsisolatie in het nieuwe gebouw als het om de studio van Radio S&B gaat. Zij vrezen dat met de huidige isolatie van de studio er veel geluid van buitenaf de studio zal binnendringen, en dat kan natuurlijk niet bij het maken van een radioprogramma. Volgens Arnout Verheij, lid van het bestuur van de lokale zender, is hier wel aandacht voor, maar nog geen concrete oplossing.

Bibliotheek
De bibliotheek liet al eerder via haar directeur Luc Pruijn weten content te zijn met de faciliteiten en de locatie van het nieuwe dorpshuis. De tijdelijk verhuizing naar het huidige Vestzaktheater heeft de bibliotheek minder zichtbaar gemaakt. In het nieuwe dorpshuis zijn zij weer prominent en zichtbaar aanwezig in het centrum van Son en Breugel. Pruijn: “Na lang wachten en diverse valse starts begint nu daadwerkelijk de realisatie van het nieuwe dorpshuis in Son. De bibliotheek kan, bij wijze van spreken, niet wachten tot zij haar domicilie in deze parel kan vestigen. Om er, vooral samen met de andere gebruikers, een plek van dorps formaat te creëren met een programmering van heb-ik-jou-daar, gericht op alle inwoners van ons dorp, van 0 tot 100 jaar.”

Openen

Het nieuwe dorpshuis zal waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2022 zijn deuren openen voor het publiek, een dorpshuis waar volgens de gemeente ook ‘s avonds nog licht brandt, met muziek, toneel, zorg (CMD), opleidingsruimte, presentaties, bibliotheek, radio- en televisiewerk, en ga zo maar door.

Videoverslag
Het videoverslag van de start van de bouw dat samen met Studio 040 is gemaakt door SonenBreugelTV kunt u zien op www.sonenbreugeltv.nl.

De gebruikers van het nieuwe dorpshuis mochten een kijkje komen nemen