Hedwig Vroomen
Hedwig Vroomen Foto: Wil Feijen

Vrijwilligerswerk geeft Hedwig energie en voldoening

De 35-jarige Hedwig Vroomen woont ruim twee jaar samen met haar vriend, vier katten en vier kippen in Breugel. Ze heeft de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW) gevolgd, en is in 2004 afgestudeerd. In die tijd was er weinig werk te vinden in deze richting en daarom besloot Hedwig om in 2005 het leger in te gaan. Naast haar 28-urige werkweek besteedt ze veel tijd aan vrijwilligerswerk, waaruit ze veel voldoening haalt.

Redacteur: Corry van Asseldonk

In het leger werd Hedwig drie keer uitgezonden: twee keer naar Afghanistan en één keer naar Turkije. Hedwig: “Als je uitgezonden bent geweest en minimaal 18 jaar oud bent, dan word je een veteraan genoemd. Door een ongeluk tijdens een oefening in Duitsland heb ik een blessure opgelopen waardoor ik mijn werk als militair niet meer kon doen, en ben ik weer burger geworden. Dit is nu ruim vijf jaar geleden en nu werk ik als logistiek transportplanner bij Defensie.”

Vrijwilligerswerk
Door de blessure die Hedwig in het leger heeft opgelopen, kan ze niet lang staan of lopen, waardoor ze sommige bijbaantjes en vrijwilligerswerk niet meer kan doen. “Ik wil graag iets voor andere mensen doen en daarom ben ik op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk wat wel bij mij past en wat ik wel kan doen. Ik heb me opgegeven bij De Zonnebloem als vrijwilliger en er is voor mij een gast gevonden, met wie het heel goed klikt. Ik ben de jongste vrijwilliger van De Zonnebloem”, vertelt Hedwig met een grote glimlach op haar gezicht.

Samen
Verder is ze vrijwilliger bij AutoMaatje van SonenBreugelVerbindt. Hedwig kan zelf de ritten uitkiezen die ze wil doen. “Oudere mensen hebben vaak behoefte om bijvoorbeeld samen boodschappen te gaan doen, en dat doe ik er dan gewoon bij. Als ik nog extra tijd heb, dan rijd ik soms wel eens een rondje met hen door Son en Breugel of Eindhoven. Deze mensen hebben dan een superleuke dag”, aldus de vrijwilligster. Hedwig gaat ook regelmatig bij deze oudere mensen koffiedrinken, en dat vinden ze ontzettend gezellig. “Er is altijd gesprekstof genoeg en het kan zomaar zijn dat ik ergens drie uur lang zit te kletsen”, aldus de enthousiaste dorpsgenoot.

Eenzame mensen
Het is wel duidelijk dat Hedwig een zwak heeft voor oudere en eenzame mensen. Als ze in de wandelgangen hoort dat er iemand eenzaam is, dan neemt ze contact op met deze persoon en vraagt of diegene behoefte heeft aan een praatje. Ook tijdens haar wekelijkse zwemuurtjes komt ze ouderen tegen. Hedwig: “Ik stop wel eens een kaartje bij hen in de brievenbus waarop staat dat als ze graag willen dat ik contact met hen opneem, zij mij mogen bellen. Hoe leuk is het dan als je met Nieuwjaar een kaartje van hen in de bus krijgt met de vraag of je een keertje langskomt.”

Duizendpoot
Deze ‘duizendpoot’ staat niet alleen klaar voor haar eigen dorpsgenoten, maar ook voor onbekenden, en voor verschillende fondsen komt ze ook in actie. “Een tijd geleden vroeg een moeder bij het tv-programma ‘Hart van Nederland’ om een rolstoelbus voor haar zoontje. Deze bus kon gekocht worden door onder andere de opbrengst van heel veel bierdopjes en oud ijzer. Ik ben spontaan horecagelegenheden afgegaan en heb gevraagd of zij de bierdopjes wilden bewaren en ook iedereen in mijn omgeving gevraagd om mee te sparen.” Maar dit is nog niet alles: ze verzamelt plastic dopjes voor het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds en ze maakt armbandjes die ze verkoopt, waarvan de opbrengst naar CliniClowns en Pink Ribbon gaat. Hedwig verzamelt ook nog allerlei spullen voor de minima: “Ik reageer altijd positief als iemand mij iets aanbiedt, want ik kan er altijd wel weer iemand blij mee maken. Ook goede doelen vraag ik regelmatig of zij nog iets kunnen gebruiken.”

Veteranen Son en Breugel
Naast al haar vrijwilligerswerk waar ze veel energie van krijgt, is Hedwig ook nog penningmeester van de Veteranen Son en Breugel. “Nadat ik in Breugel kwam wonen, hoorde ik dat er elke eerste maandag van de maand een bijeenkomst van de Veteranen Son en Breugel wordt gehouden in De Bongerd, waar meestal ongeveer twaalf veteranen bij aanwezig zijn. Het is geheel vrijblijvend. We hebben het altijd gezellig met elkaar en er is altijd wel iets om over te kletsen tijdens zo’n bijeenkomst. Op een gegeven moment vroegen ze of ik het penningmeesterschap voor mijn rekening wilde nemen. Ja hoor, geen probleem”, lacht ze.

Goodiebag
Hedwig omschrijft zichzelf als een ‘bezige bij’ en dat klopt precies. “Tijdens de eerste coronagolf in maart 2020 hebben we een leuke kaart gemaakt voor alle veteranen in Son en Breugel. “Ook in deze moeilijke periode willen we zeggen dat we aan elkaar denken en elkaar steunen waar nodig is als mede-veteranen”, vertelt Hedwig trots. Die kaarten werden zo goed ontvangen dat ze besloot om met Kerst een goodiebag te maken voor alle veteranen en de sponsors van de Veteranen Son en Breugel. Hedwig: “Op de kazernes heb ik onder andere zonnebrillen, stressbalhelmen, blocnotes en pennen geregeld. Die heb ik mooi ingepakt en heb er een blauw-geel lint omheen gedaan. In een legerjeep heb ik die pakketjes samen met een andere veteraan afgeleverd bij de veteranen in ons dorp.” Van de spulletjes die ze over had, heeft ze een deel aan haar buurmeisje gegeven. “Zij ging een spreekbeurt over het leger houden, waarbij zij deze spulletjes goed kon gebruiken”, aldus de goedlachse Breugelse.

Hedwig legt een bloemstuk neer bij het monument De Parachutist