Arie ontvangt de cheque van Thomas (l) met op de achtergrond Hub Rutijna (m) en Harm Raaijmann (r)
Arie ontvangt de cheque van Thomas (l) met op de achtergrond Hub Rutijna (m) en Harm Raaijmann (r) Foto: Wil Feijen

Vijfhonderd euro voor Veteranen Son en Breugel

Thomas van Herpen van Gall & Gall in Son en Breugel heeft een cheque ter waarde van 500 euro overhandigd aan Arie Donck van de Veteranen Son en Breugel. Al jaren ondersteunt Thomas deze groep veteranen op een ludieke, financiële manier.

Redacteur: Hennie van Hagen
Fotograaf: Wil Feijen

De Veteranen Son en Breugel krijgen geen subsidie van de gemeente Son en Breugel omdat ze geen vereniging of stichting zijn, en daarom zijn zij dolblij met deze financiële ondersteuning. De donatie komt dit jaar uit de verkoop van flessen ‘bevrijdingsbier’, die door Thomas verkocht worden. Het bier is tot stand gekomen door een samenwerking met brouwerij Engelbertus uit Son en Breugel en brouwerij Strijder uit Best, die dit speciaal hebben gebrouwen voor de herdenking van de bevrijding. Gezien de succesvolle actie met dit bier is er de intentie om ook voor 2021 een speciaal bier te brouwen voor de veteranen, maar dat is nog niet helemaal zeker.

Bloemenkransen
Het geld dat de Veteranen Son en Breugel ontvangen, wordt besteed aan onder andere de bloemenkransen die zij neerleggen bij de 4-meiherdenking en de bevrijdingsherdenking. Arie: “Het afgelopen jaar hebben wij ook kerstpakketten bezorgd bij de leden; een aantal artikelen in deze pakketten hebben wij gekocht, andere goodies kregen wij van Defensie. Ook organiseren wij fietstochten voor mensen die interesse hebben in de oorlogsgeschiedenis van Son en Breugel.” Deze tochten gaan langs diverse plekken waar bepaalde gebeurtenissen hebben plaatsgevonden tijdens de oorlog.

Aandacht
De Veteranen van Son en Breugel vinden het heel belangrijk dat er aandacht uit blijft gaan naar de Tweede Wereldoorlog. “Die mag niet vergeten worden, en het is belangrijk dat de jeugd hierbij betrokken wordt.” Dit zou onder andere door voorlichting op de basisscholen voor groep 7 en 8 kunnen plaatsvinden. Leden van de veteranen stellen zich graag beschikbaar om deze groepen hierover te vertellen.

Aanmelden
Er zijn op dit moment 50 veteranen bekend in Son en Breugel, maar de Veteranen Son en Breugel zijn ervan overtuigd dat er in het dorp nog meer veteranen zijn. Degenen die zich aangesproken voelen, kunnen naar de inloopavond komen, zich via Facebook Veteranen Son en Breugel aanmelden, of contact opnemen met Arie Donck, via 06-46036076.