Carla met een gezonde bak fruit
Carla met een gezonde bak fruit Foto: Wil Feijen

Met boerenverstand naar gezondere leefstijl

Op de Paulushoef, een voormalige boerderij in de Sonniuswijk, woont en werkt Carla van Overveld als leefstijl- en massagetherapeut. Carla is al 22 jaar gepassioneerd voor positieve gezondheid. Naast puur eten en in beweging blijven, brengen diepe ontspanning, koudetraining en massage haar veel goeds. Zoals ze zelf zegt: “Even dat denkjasje uit en landen in je lichaam. Simpelweg lekker in je vel zitten maakt de mens al gelukkig. Dit betekent automatisch dat je niet zoveel meer nodig hebt van buitenaf. Als we gehecht raken aan die betere keuzes, valt bijvoorbeeld ook het gevecht tegen de kilo’s weg.”

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen

Volgens deze Sonse onderneemster is de vergelijking met een smaakvol gerecht treffend: de combinatie van verschillende ingrediënten maakt een gerecht bijzonder. Zo is het net zo belangrijk om de juiste activiteiten te combineren voor een gezond functionerend lichaam. Carla raakt zichtbaar enthousiast als ze hierover vertelt en wil die kennis graag delen. In de jaren dat ze nu fulltime als holistisch massagetherapeut werkt, heeft ze veel klanten behandeld met bekende (welvaarts)klachten. Denk daarbij aan pijn in nek en schouders, vocht vasthouden, overgewicht, futloosheid, stijfheid in het lichaam of concentratieproblemen.

Welvaartsbuikje
“Vanuit mijn holistische blik vraag ik door en onderzoek de dieperliggende oorzaak van een klacht. Puur kijkende naar mezelf ging ik ook steeds weer de strijd aan tegen het 'welvaartsbuikje'. Toch voelde dat als tegen-de-stroom-in-roeien. Ik bleef maar halve marathons lopen en dat kostte me bergen energie. Tegelijkertijd beviel het bourgondische leven me goed en bleef de verleiding bestaan om te ontspannen met een biertje of glaasje wijn”, vervolgt de nuchtere boerendochter.

Openwaterzwemmen
Alweer 10 jaar terug raakte ze echter oververmoeid en liet haar gevecht met de kilo’s noodgedwongen los. Ze leerde zich dieper te ontspannen via de methode ‘Mentastics’, en daarnaast liet ze zich vaker masseren, hetgeen de doorstroming in haar lichaam verbeterde. Als gevolg gingen haar darmen en spijsvertering beter werken en nam het opgejaagde gevoel af. In dat voorjaar ontdekte ze het openwaterzwemmen in behoorlijk koud water, vaak in combinatie met hardlopen en vervolgens zonnebaden. Dit bleek zowaar een gunstig effect te hebben op de vorm van haar lichaam.

Witte vetcellen

“Dit moest ik verder onderzoeken en op internet vond ik de theorie dat de rillingen en het kippenvel de witte vetcellen omzetten in bruine. Die bruine vetcellen zijn veel makkelijker af te breken, bijvoorbeeld door sporten of massage. Die koudetraining zorgde ervoor dat mijn innerlijke thermostaat beter werd aangesproken. Logisch in een welvaartsstaat waar de huiskamerthermostaat onze eigen interne thermostaat lui heeft gemaakt”, aldus de 47-jarige Carla.

Vetverbranding
De vetverbranding deed bij haar dus duidelijk zijn werk, zonder buitensporige inspanning. Onderduiken in ijswater klinkt erg stoer, maar simpel beginnen met koud afdouchen is feitelijk al voldoende om dit proces in gang te zetten. Naast het toenemen van je fysieke fitheid blijkt er volgens haar nog een prachtige bijvangst te zijn: versterking van je immuunsysteem.

Gezonde leefstijl
Zeven jaar geleden is deze zelfstandige onderneemster in haar hoofd gestart met een plannetje om de ideale groepsruimte te creëren voor mensen die graag investeren in hun gezondheid. Haar visie en kijk op het hergebruik van natuurlijke materialen heeft inmiddels geleid tot die sfeervolle ruimte. Zonder steun van financiers en architecten heeft ze samen met een briljante timmerman een ruimte gebouwd met veel licht en rust. Vanuit de naburige keukenbar komen de heerlijkste gerechten op tafel. Al jaar en dag verzorgen vrijwilligers, samen met haar ouders, de biologische tuin op de Paulushoef. Die aanvoer van eerlijke groenten en fruit sluit naadloos aan op de gezonde leefstijl die zo kenmerkend is op deze boerderij.

4000 parachutisten

Om nog een geheel andere reden is deze plek bijzonder: de groepsruimte staat op historische grond omdat er in 1944 tijdens de bevrijding 4000 parachutisten zijn geland. Precies 77 jaar later kun je op de Paulushoef ‘landen in je eigen lichaam’ en via ontspanning die figuurlijke vrijheid ervaren.

Weer open
Aangezien de deuren van haar praktijk vorige week eindelijk weer open mochten, is het nu weer tijd om energie te tanken met een heerlijke ‘reset’-massage. Verder starten er vanaf de zomerperiode verschillende trainingen op leefstijlgebied. In het voorjaar kun je alvast kennismaken met dit aanbod via demonstraties en proeverijen, bij een zonsondergang met kampvuur.

Meer informatie hierover vind je op www.paulushoef.nl.

Zonsondergang bij Paulushoeve