Carel Verdonschot luistert naar de informatie die hij krijgt, wethouder Boersma staat op de achtergrond
Carel Verdonschot luistert naar de informatie die hij krijgt, wethouder Boersma staat op de achtergrond Foto: Wil Feijen

150 nieuwe ‘huisjes’ voor pimpel- en koolmees

Het gratis verstrekken van nestkasten door het IVN Son en Breugel en de gemeente Son en Breugel was niet tegen dovemansoren gezegd. Maar liefst 275 dorpsgenoten hebben gereageerd op de oproep in deze krant, terwijl het IVN en de gemeente er 150 beschikbaar stellen. Op vrijdag 5 maart is de eerste nestkast door wethouder Boersma overhandigd, waarna de overige aanvragers hun nestkast in ontvangst namen; zaterdag 6 maart werden de laatste 75 kastjes uitgedeeld. In Son en Breugel komen op deze manier 150 nieuwe nestkastjes te hangen voor de mezen.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Vivienne van Jaarsveld, een van de vrijwilligsters bij het IVN Son en Breugel, kijkt tevreden terug op alle aanvragen: “Het is goed te zien dat dorpsgenoten betrokken willen zijn bij de bestrijding van de processierups. We hadden gehoopt op veel aanmeldingen, maar het aantal dat nu gereageerd heeft, dat hadden we zeker niet verwacht. De aanvragers die nu geen mezenkast krijgen, komen op de reservelijst te staan.”

Beleving van de natuur
Vivienne denkt dat de coronaperiode er mede mee te maken heeft dat veel dorpsgenoten een nestkastje in de tuin willen ophangen. “Veel mensen werken in deze tijd thuis, waardoor er een andere beleving is van de natuur. Door het ophangen van nestkastjes in hun eigen tuin of omgeving, helpen zij de natuur een handje mee om de processierups terug te dringen en de populatie van de mezen te stimuleren.”

In beeld brengen
Vorig jaar zijn er ongeveer tweehonderd nestkasten rond vier basisscholen in het dorp opgehangen. Om de populatie mezen nog verder te ontwikkelen, is dit jaar gekozen om 150 nestkasten gratis uit te delen. Vivienne: “De nestkastjes die door de dorpsgenoten zijn opgehaald, zijn op plattegronden ingetekend, waardoor in beeld gebracht kan worden waar de nestkastjes opgehangen zijn. Op deze manier kan de natuur ‘gevolgd’ worden en gemonitord worden waar nog eventueel overlast is van de processierups in combinatie met de nestkastjes.”

Benevelen
Behalve het ophangen van de 150 nestkastjes in het dorp, blijft het nodig om de processierups voorlopig nog op andere manieren te bestrijden. Wethouder Boersma: “Op plaatsen waar eiken staan en waar veel kinderen en kwetsbaren verblijven en langs fiets- en wandelpaden waar de processierups zich ophoudt, wordt door onze buitendienst beneveld. De processierupsen kunnen bij overlast ook weggezogen worden.”Er worden door de gemeente ook bloemrijke mengsels als proef in verschillende wijken ingezaaid. De wethouder hierover: “Door het jaar heen gaan wij evalueren wat de flora en fauna doen voor de omgeving. Vragen als ‘wat is de beleving van de bewoners’ en ‘wat is het resultaat’ worden hierin zeker meegenomen.”

Bloemrijke omgeving
De beplanting in het openbaar groen is het afgelopen jaar ook al aangepast, waardoor de bloemrijke omgeving een aantrekkelijke ruimte wordt voor de mezen. Het bermbeheer wordt door de buitendienst van de gemeente op speciale wijze uitgevoerd: de eerste meter vanaf de weg wordt gemaaid, het overige gedeelte van de begroeiing blijft staan, zodat de flora en fauna zich goed kunnen ontwikkelen.

Nestelen
Het is geen toeval dat juist nu de uitgifte van de nestkasten gedaan wordt. Het is nu nog de juiste tijd om de nestkasten op te hangen, voordat de mezen gaan nestelen. Voor het beste resultaat kregen de eigenaren van een nestkastje van het IVN de tip om de invliegopening richting het noorden of oosten op te hangen. Op deze manier is de kans het grootst dat een mezenpaar het nestkastje bezoekt. “En wat is er nu een mooier gezicht dan een mezenpaar dat in je tuin gaat nestelen”, sluit de wethouder af.