Op de voorgrond de kinderen Cato, Veerle en Feline, daarachter Johanne (l) en Susan (r)
Op de voorgrond de kinderen Cato, Veerle en Feline, daarachter Johanne (l) en Susan (r) Foto: Wil Feijen

Ladies vullen 14 zakken met zwerfafval

Tijdens de eerste week van maart werken verschillende serviceclubs, waaronder ook Ladies’ Circle Nederland, op internationaal niveau samen om de wereld een beetje schoner te maken. Deze ‘Waste Challenge’ wordt georganiseerd door Ladies’ Circle International, Round Table International, Agora Club International, 41Club International en Tangent Club International. Gewapend met grijper en afvalzak hebben de ‘ladies’ van Ladies’ Circle 66 Son en Breugel zaterdag 6 maart op verschillende plaatsen in de gemeente zwerfafval opgeruimd. In totaal hebben zij 14 zakken gevuld met voornamelijk blikjes, flesjes, plastic, sigarettenpakjes, snoeppapiertjes, maar ook een carkit, autospiegels, paraplu, deurmat en stukken rubber werden aangetroffen.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

De Son en Breugelse ‘Circle’ bestaat uit zestien ‘ladies’. De serviceclub voor vrouwen tot en met 45 jaar zet zich in voor ondersteuning van lokale, regionale, landelijke en internationale goede doelen. Johanne Bloemen, een van de ladies: “Door heel Nederland zijn er ruim zeventig Circles met meer dan duizend leden. Elk jaar komen er nieuwe Ladies’ Circles bij, die een nummer krijgen. Wij zijn de 66e Circle die is opgericht, vandaar dat we 66 achter onze naam hebben staan.”

Jong en oud
Voor deze actie heeft Johanne contact opgenomen met Jan Frans Brouwers van SonenBreugelVerbindt om handschoenen, afvalzakken, grijpers en fluorescerende hesjes te krijgen. Vervolgens heeft Jan Frans contact opgenomen met de gemeente, die het materiaal beschikbaar heeft gesteld. Nadat de materialen en de routes uitgereikt waren, gingen Manoux, Loes, Susan, Evelien, Brigit, Beatrijs, Claudia, Karijn, Anne en Johanne de wijken in. “We hebben de routes verdeeld over verschillende wijken in Son en Breugel. Iedere route is vijf kilometer lang en die hebben we met tweetallen gelopen. Al het zwerfafval dat op straat of in de berm lag, hebben wij opgeruimd. Sommige ladies werden geholpen door hun kinderen, van wie de jongste drie jaar is. De jonge kinderen worden bewust gemaakt dat afval niet op straat hoort te liggen”, aldus Johanne.

Koek en zopie
De hoogzwangere Loes liep als enige niet mee, maar zij zorgde ervoor dat het de dames tijdens de wandeling aan niets ontbrak. De volle zakken met afval werden door haar opgehaald en zij voorzag haar collega’s tijdens het opruimen van ‘koek en zopie’. “Op deze manier kon zij toch haar steentje bijdragen aan deze actie”, aldus Johanne.

Voorzetje
Het is de eerste keer dat Ladies’ Circle 66 Son en Breugel meedoet aan deze internationale actie en volgens Johanne is het de bedoeling dat ze vaker dit soort acties gaan houden. Het opruimen van het zwerfafval door de dames staat los van de Landelijke Opschoondag die dit jaar op zaterdag 20 maart wordt gehouden. Johanne: “Het is belangrijk dat iedereen kan helpen om Son en Breugel een beetje schoner te maken, en dat hoeft dus niet alleen op de Landelijke Opschoondag. Wij hebben hier alvast een voorzetje gegeven en al een aantal wijken opgeruimd”, sluit ze af.

Adopteer een straat
Behalve dit mooie initiatief van de Ladies’ Circle 66 Son en Breugel worden in Son en Breugel verschillende straten/wijken door buurtgenoten schoongemaakt. Jan Frans Brouwers: “Een aantal dorpsgenoten ruimt in hun eigen buurt/wijk het zwerfafval regelmatig op. Zo wordt het Sonniuspark, de Stakenburgstraat, de Kanaalstraat, de Sonse Bergen, het Hertenkamp/Krommen Hoek en het gebied rondom de vijver ontdaan van zwerfafval. Natuurlijk hopen we vanuit SonenBreugelVerbindt dat wij meerdere dorpsgenoten bij elkaar kunnen brengen om een ‘straat te adopteren’ om deze schoon te houden.”

Mocht je vragen hierover hebben, dan kun je contact opnemen met Jan Frans Brouwers, via info@sonenbreugelverbindt.nl.

De 'opbrengst' van de opruimactie door de ladies
Afbeelding