Jong en oud helpt mee in de buurttuin
Jong en oud helpt mee in de buurttuin Foto: Wil Feijen

Alles wat je zaait, oogst je samen

In 2018 won Buurttuin ‘t Zand de lokale duurzaamheidsprijs. Deze zogenaamde Frans Zaalbokaal wordt jaarlijks door de gemeente uitgereikt aan een initiatief dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan: de Buurttuin is een goed voorbeeld van zo’n project. Bovendien bevordert het project de sociale cohesie in de buurt en kunnen bewoners van de wijk elkaar ontmoeten en samen werken in de tuin. Naast de bokaal is aan de prijs ook een geldbedrag gekoppeld van 1500 euro, waarvan de vrijwilligers een aantal dingen voor hun eigen tuin mogen realiseren en ze iets terug moeten doen voor het dorp. Ze maakten een plan hoe ze het geld wilden besteden en legden dit voor aan de gemeente.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen

De Buurttuin is een initiatief van enkele bewoners uit de wijk 't Zand, ondersteund door veel buurtbewoners die de Buurttuin een goed idee vinden. Daar kunnen ze hun eigen groenten en kruiden verbouwen op een duurzame en milieuvriendelijke manier. De tuin bestaat momenteel uit vier 'bakken', waarin groente, kruiden en fruit geplant kunnen worden. De opbrengst van wat er gekweekt wordt, is voor de deelnemers aan het tuinproject.

Compost als oplossing

Vrijdag 5 en zaterdag 6 maart werd duidelijk hoe de prijs besteed wordt. Initiatiefneemster Femke Wetzers geeft een toelichting: “We hebben een probleem met het watermanagement van de tuin; zomers staat het grondwater erg laag, wat irrigatieproblemen oplevert. We kregen een gouden tip van een ervaren buurttuin uit een andere gemeente: het afgelopen weekend is er 9 kubieke meter compost in de tuin gestort, in de hoop dat de dikke laag compost het water beter vasthoudt en onze plantjes beter gaan groeien.”

Verse kruiden
Bijna iedereen weet dat kruiden gerechten meer smaak geven, zoals peterselie, selderij, salie, dragon, rozemarijn en basilicum. Wat minder bekend is, is dat kruiden ook een geneeskrachtige werking hebben. Femke: “We hebben dit weekend het eerste bordje geplaatst met uitleg; leuk voor kinderen én volwassenen. Het houtige kruid rozemarijn bijvoorbeeld is een smaakmaker in veel gerechten; door stoofschotels en bij vis, maar ook bij vlees, aardappeltjes en zelfs in koekjes.” Rozemarijn is zowel vers als gedroogd goed te gebruiken en bevordert de spijsvertering en bloedsomloop. Het kruid zit boordevol vitamine C en helpt bij een goede verzorging van de huid. “Vroeger deed men daarom vaak een paar takjes rozemarijn in het badwater. Zelf rozemarijn kweken is niet moeilijk”, vervolgt ze.

Insectenhotelplan uitgewerkt
De vrijwilligers richten zich verder op educatie. Femke: “Onze tuin draagt al bij aan de groene vingers in de wijk en alle basisscholen krijgen deze week een insectenhotel. Daarnaast krijgen de scholen een educatieve set van de Vlinderstichting met eitjes en rupsjes van koolwitjes. Leerlingen kunnen daarmee de ontwikkeling van larfje en rups tot vlinder volgen en dit geeft inzicht in het belang van biodiversiteit.” Kortom, een welbestede prijs! Femke besluit: “We hebben ook nog een actie in het kader van zwerfafval, maar die is nog niet helemaal uitgewerkt.”