Eef van Turnhout verlaat vergadering; Hub Rutijna stapt op

Eef van Turnhout, raadslid namens Dorpsbelang, stapte uit de commissievergadering Grondgebiedzaken van maandag 1 maart. Omdat de vergadering door de coronamaatregelen ook nu weer digitaal plaatsvond, stapte hij ‘letterlijk en figuurlijk’ uit beeld. Een ongebruikelijke beslissing, maar, zo laat Eef van Turnhout weten, ook een wel overwogen beslissing: “Ooit moet je toch een keer een punt maken.”

Wat was er aan de hand? Bij elke vergadering hoort een agenda, dus ook bij de commissievergadering van maandag 1 maart, maar zonder overleg met Van Turnhout, en dus met Dorpsbelang, was er voor aanvang van de vergadering een punt van de agenda gehaald.

Overvolle agenda
Het ging hierbij om de voortgang ontwikkelingslocatie Ruysdaelstraat 2, waar woonstichting ‘thuis 20 wooneenheden voor begeleid wonen en 15 sociale huurwoningen wil realiseren; een plan dat zeker niet kan wachten op uitvoering, omdat het wooneenheden voor begeleid wonen betreft. Ook duurt de discussie hierover al ruim 10 jaar volgens Eef van Turnhout. Hij begrijpt het van de agenda halen van dit onderwerp dan ook totaal niet; er was geen reden voor volgens hem. “Je kunt je afvragen waarom er geen ander agendapunt werd afgevoerd van de overvolle agenda”, aldus Van Turnhout.

Duidelijkheid
Voor het plan is al een raadsbesluit genomen en nu werd aan de commissie een advies gevraagd over de invulling van het woningbouwprogramma op deze locatie door woonstichting ‘thuis. Volgens van Turnhout is er namelijk dringend behoefte aan ondermeer ruimtes voor begeleid wonen; de toekomstige bewoners, maar ook de ouders van de bewoners, hebben recht op duidelijkheid.

Minachting
“Er is onrust ontstaan bij ouders en hun kinderen, die een verstandelijke beperking hebben. Het dossier loopt immers al vele jaren en ik vind het ronduit een minachting van de ouders en kinderen die belang hebben bij het weggehaalde agendapunt.”

Zonder overleg
Ook hekelt Van Turnhout de wijze waarop dit punt van de agenda is verdwenen: “Zonder overleg vooraf met mij als commissielid, en dat is hoogst ongebruikelijk.” Daarom nam hij dan ook voor aanvang van de vergadering de beslissing om niet deel te nemen aan deze vergadering, en hij maakte dit kenbaar tijdens de vergadering, om hiermee een signaal af te geven. Natuurlijk beseft hij dat het ongebruikelijk is om uit een vergadering te stappen, maar hij is van mening dat men zo niet met een agenda om kan gaan. Hij eist dan ook dat de manier waarop dit is gegaan zal worden besproken in het presidium.

Verweten
Ook Hub Rutijna, burgerlid van de commissie Grondgebiedzaken, heeft na de vergadering besloten om niet meer deel te nemen aan de commissievergaderingen. Tijdens de vergadering werd Rutijna verweten dat hij zich niet genoeg in de materie had verdiept, en een weinig constructieve houding had. Want als je nee zegt tegen een voorstel moet je ook zeggen wat je dan wel wilt, volgens Remco Heeren, commissielid namens DorpsVisie.

Vertrek
Ook wethouder Frenken maakte nog een neerbuigende opmerking naar Rutijna, over een eerdere opmerking die hij maakte in zijn betoog waarom er geen appartementencomplex op de Boslaan 63 zou moeten komen. Hub Rutijna laat via voorzitter Kees Breel van Voor U! weten niet meer op de kwestie te willen reageren en dat zijn besluit vaststaat. Volgens Breel zijn de fatsoensnormen in de vergadering ruimschoots overtreden. Hub Rutijna blijft volgens Breel wel gewoon lid van Voor U!. En zo vertrekt er weer een nieuwkomer uit de gevestigde politiek in Son en Breugel.