De te waterlating van de gele eendjes in 2018 (archieffoto)
De te waterlating van de gele eendjes in 2018 (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Gehurterbij en gele eendjes onlosmakelijk met elkaar verbonden

De Lucky Duck Race: dit jaar een loterij voor het goede doel, of, in dit geval voor vele goede doelen. De Lions Club heeft dit jaar vier goede doelen uitgekozen, die allemaal gehuisvest zijn in Son en Breugel. “Dat vind ik mooi”, zegt Jos Hölscher, “dat het geld niet zomaar ‘weg’ is, maar dat het lokaal goed besteed wordt.” Jos is voorzitter van buurtvereniging Gehurterbij en samen met Jac Hendriks touwtrekker als het gaat om het verkopen van de loten.

Redacteur: Eva Wiselius
Fotograaf: Wil Feijen

Gehurterbij is een buurtvereniging die vanaf het prille begin actief deelneemt aan de ‘race met de gele eendjes’. Bij deze vereniging zijn zo’n 110 huishoudens betrokken, waarvan er zich ongeveer 40 bevinden op het terrein van Zonhove. “We organiseren veel samen met de bewoners van Zonhove. Jaarlijkse activiteiten zoals de Buurt-BBQ, maar ook bij de carnavalsoptocht proberen we ze te betrekken. En zo ook bij de verkoop van de loten voor de Lucky Duck Race: de bewoners die daartoe in staat zijn, helpen mee met de verkoop van de loten”, aldus Jos. Hij benadrukt daarmee dat zij als buurtvereniging geen activiteiten vóór de bewoners van Zonhove organiseren, maar dat zij onderdeel zijn van de buurt en gezamenlijk zorgdragen voor activiteiten.

De loterij
Leuke bijkomstigheid voor de verenigingen is dat ze door de verkoop van de loten ook geld verdienen voor de eigen clubkas. Je koopt een lot voor drie euro en daarvan gaat de helft naar de goede doelen en de helft naar de vereniging. Jos: “Zo sponsor je dus ook je eigen vereniging, waardoor we weer leuke, gezamenlijke activiteiten kunnen organiseren.” Maar dat niet alleen; ze hebben het er bij de buurtvereniging bijvoorbeeld over gehad om een AED aan te schaffen en op een centraal punt in de wijk te plaatsen.

Transparant
Jos uit zijn goedkeuring over de organisatie van de race: ”De Lions Club heeft dat echt netjes voor elkaar: een heldere, transparante organisatie, waarbij ook bijeenkomsten worden georganiseerd waar ze vertellen wat de opbrengst is en waar deze naartoe is gegaan.”

Verkoopadressen
De loten van Gehurterbij zijn inmiddels verkocht. Wil je ook nog graag een lot bemachtigen om de goede doelen te steunen? Dan kun je terecht bij boekhandel De Traverse (ook online) en Groenstylist Duncan. Daarnaast kunnen loten vanaf 10 stuks rechtstreeks bij de Lions Club worden besteld.

Jos Hölscher