is dit weer het beeld na eind maart als de terrassen wellicht weer open mogen (archieffoto)
is dit weer het beeld na eind maart als de terrassen wellicht weer open mogen (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Buitenterrassen wellicht eind maart open

Bij het invoeren van de avondklok vertelde demissionair minister-president Mark Rutte dat deze maatregel als een van de eerste weer versoepeld zou worden. Maar niets is minder waar: de avondklok blijft vooralsnog tot 31 maart 04.30 uur van kracht. Daarbij blijft ook het eenpersoonbezoek nog steeds overeind.

Redacteur: Emmy Grit

Toch zijn er wel een paar lichtpuntjes; zo kondigde de premier een aantal correcties/kleine aanpassingen aan: vanaf 16 maart kunnen kinderen t/m 12 jaar weer beginnen met zwemlessen en kan er weer worden afgezwommen voor het diploma. Buitensporten vanaf 27 jaar met maximaal vier personen in de buitenlucht op een sportaccommodatie wordt vanaf 16 maart weer mogelijk, mits er anderhalve meter afstand wordt gehouden.

Voor de detailhandel tot vijftig vierkante meter oppervlakte verandert er niets (2 klanten per etage); bij grote winkels wordt er gekeken naar de grootte van de winkeloppervlakte: per 25 m2 mag er 1 klant binnen zijn, met een maximum van vijftig klanten. Ook hierbij gelden weer dezelfde regels zoals die twee weken geleden zijn afgekondigd.

Er blijft een negatief reisadvies voor reizen naar het buitenland; dit wordt verlengd tot en met 15 april.

De buitenterrassen zouden eind maart wellicht weer open kunnen en er kan een versoepeling voor de detailhandel doorgevoerd worden als de besmettingen niet verder stijgen en de ziekenhuisopnames onder controle blijven.

Verkiezingen
Tijdens de drie verkiezingsavonden wordt soepel omgegaan met de avondklok: wie na 21.00 uur nog op straat is na het stemmen (de lokalen zijn tot 21.00 uur open) of wie heeft geholpen in de stembureaus, hoeft niet te vrezen voor een boete.