Commissieleden in gesprek met bewoners De Vloed (archieffoto)
Commissieleden in gesprek met bewoners De Vloed (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Plan van omwonenden voor nieuwbouw De Vloed zorgt voor verbazing


Bewoners van De Vloed namen het heft in eigen hand en ontwikkelden zelf een nieuwbouwplan voor 13 woningen in hun wijk. Aangespoord door de gedachte van burgerparticipatie hebben de bewoners meegedacht aan een plan dat projectontwikkelaar Gebroeders Van Stiphout wil uitvoeren in de wijk.

Redacteur: Adrie Neervoort

De nieuwbouwplannen zijn al eerder veranderd van het bouwen van 8 tweekappers naar 19 rijtjeswoningen. Dit gebeurde volgens de bewoners zonder overleg met de omwonenden; ze werden zelfs niet geïnformeerd over de verandering van het plan. Dit laatste en de houding van de gemeente en de projectontwikkelaar leidden tot frustratie en wantrouwen bij de huidige bewoners van de wijk. Ook het kappen van enkele grote bomen, die moesten wijken voor het nieuwbouwproject, kon rekenen op veel onbegrip bij de bewoners van een wijk waarvan zij zeggen dat het de minst groene wijk is van Son en Breugel.

Vreemde houding

Ook een bezoek van wethouder Frenken en enkele raadsleden kon de frustratie en het wantrouwen niet wegnemen. Daarom volgde nog een tweetal overleggen met zowel de gemeente als de projectontwikkelaar, waarbij geen gelegenheid was voor het stellen van vragen, en zelfs wethouder Frenken aangaf dat het aantal te bouwen woningen (19) niet teruggebracht kon worden. Een vreemde houding volgens de vertegenwoordigers uit de wijk, want de projectontwikkelaar is eerder al van 8 woningen naar 19 gegaan, en toen weer naar 16, dus toen kon het aantal wel worden aangepast.

Parkeren, groen en buurttuin

Toch dienden de bewoners een uitgewerkt plan in voor het bouwen van 13 woningen die in 3 woonblokken parallel langs het kanaal komen te staan. Achter de woningen is dan genoeg ruimte voor parkeren, groen en erlangs zelfs nog een buurttuin. Ook blijft er een doorkijk tussen de woningen waardoor er zicht is op het kanaal. Wel willen de wijkbewoners de garantie dat de bomen die er nu staan ook blijven staan en door de bouwactiviteiten niet zodanig beschadigd worden dat zij alsnog sterven. De angst hiervoor komt doordat er nu al 27 bomen zouden zijn gekapt volgens de buurtbewoners; daarbij gaat het in totaal om 1140 (boom)levensjaren.

Van tafel gehaald
Een plan dat Joris van Dam (PvdA/GroenLinks) en Marianne van der Putte (Voor U!) met verbazing voorbij zagen komen in de commissievergadering van afgelopen maandag 8 maart. Want de bewoners van De Vloed wilden toch dat de woningen in het verlengde van de bestaande woningen zouden worden gebouwd. Dat geeft immers de meeste doorkijk naar het kanaal en maakt de wijk juist groener, zo had Marianne van der Putte toch zelf van de bewoners gehoord. Dat plan was er inderdaad in eerst instantie wel, zo vertelde wethouder Frenken aan de commissieleden, maar is in goed overleg tussen gemeente, projectontwikkelaar en omwonenden van tafel gehaald.

13 of 16 woningen
Dus werd de discussie verder gevoerd of er nu 13 of 16 woningen parallel aan het kanaal worden gebouwd. Uiteindelijk gaven het CDA, Dorpsbelang, Voor U! en PvdA/GroenLinks de voorkeur aan 13 woningen en het nodige groen, en zagen VVD, DorpsVisie en D66 meer in het bouwen van 16 woningen, want er is een tekort aan woningen, en groen kan elders in de wijk mogelijk worden gecompenseerd. Maar… was het plan van de omwonenden dat werd gepresenteerd, en Joris van Dam en Marianne van der Putte verbaasde, wel het plan dat de omwonenden uitgevoerd wilden zien worden?

Stedebouwkundig plan
Volgens Hendri Fabrie, bewoner van een van de woningen in De Vloed, was het plan van woningen haaks op de bestaande woningen ook het eerste idee van de huidige bewoners. Maar de projectontwikkelaar en de gemeente gaven direct al aan dat het plan een kleine kans van slagen had. Dat kwam door de ligging van de woningen, die niet zou passen in het stedebouwkundig plan van de wijk en bij het aantal woningen dat dan gebouwd zou kunnen worden. Ook bleek in de wijk dat dit plan niet de voorkeur had van de meeste bewoners; zij kozen voor het plan dat nu is gepresenteerd door de bewoners: het parallel aan het kanaal bouwen van 13 woningen. Daar kon de meerderheid van de huidige bewoners mee leven, volgens Fabrie

In gesprek blijven
Fabrie benadrukt dat welke keuze ook gemaakt gaat worden, de huidige bewoners graag in gesprek blijven over de toekomst van de wijk, zeker als het om de hoeveelheid groen gaat, desnoods door uitbreiding daarvan in de gehele wijk.