V.l.n.r.: Eva, Samira en Fay
V.l.n.r.: Eva, Samira en Fay Foto: Wil Feijen

Online open dagen bezoeken heeft voor- en nadelen

Vervolg voorpagina

De vijf leerlingen zijn het er allemaal over eens dat les krijgen op school veel fijner is dan thuis. Het contact met hun medeleerlingen en met de meester/juf staat met stip bovenaan, daarna het aanbod van het lesmateriaal. Eva: “We moesten tijdens de eerste lockdown ons werk zelf nakijken; tijdens de tweede lockdown bespraken we de opdrachten met de leerkracht.” Toen ze weer naar school mochten, was het weer wennen dat de klas niet compleet was. Fay: “Onze klas was verdeeld in twee groepen: de ene helft zat twee dagen op school, de andere helft de andere dagen, en de woensdag werd gewisseld. Na een paar weken mochten we weer met zijn allen naar school komen.”

Regelmaat ontbrak
Na de zomervakantie ging iedereen weer met volle moed naar school en volgde het gewone onderwijs in de klas, totdat net voor de kerstvakantie de scholen opnieuw gesloten moesten worden, waarna weer een periode van online les volgde. Dit keer waren de leerkrachten en leerlingen beter voorbereid en was er meer contact met de leerlingen. Zowel op De Ruimte als op De Bloktempel werd de dag begonnen met een online meeting, waarna de leerlingen aan hun opdrachten begonnen. Een aantal leerlingen had moeite met de dagindeling. Casper: “Ik ging later naar bed en stond ’s morgens veel later op. Vaak zat ik op mijn slaapkamer en volgde online lessen vanaf bed.” Doordat ze nu weer dagelijks naar school gaan, is de regelmaat weer terug in hun jonge leventjes.

Verschillen
“In de eerste lockdown was er veel minder contact met de leraar; dat was in januari en februari van dit jaar veel meer, en dat was fijner”, blikt Eva terug. Ook hadden de leerkrachten ’s middags vaak een op een contact met de leerlingen. “Behalve dat de online lessen werden besproken, was er ook veel tijd voor de leerling zelf”, aldus juf Samira. De leerkrachten hebben veel geleerd van het online lesgeven. “We hebben gezien dat er meer mogelijk is dan alleen op school lesgeven, maar er gaat niets boven leerlingen weer op school te zien en les te kunnen geven”, geeft meester Derk van groep 8 van De Ruimte aan.

Voorbereiding nieuwe school
Nog net voor de eerste lockdown in maart 2020 hebben Hassan, Casper, Eva en Fay als leerlingen van groep 7 de open dagen van verschillende scholen voor het voortgezet onderwijs bezocht. Jamie heeft dit niet gedaan en heeft, net als de anderen, de online open dagen bezocht. De leerlingen ondervonden zowel voor- als nadelen van het online bezoek. Casper vond het bij de online open dag aan sfeer ontbreken en de voorlichting was anders. Een voordeel was dat er veel filmpjes te zien waren, zodat je een goede indruk kreeg van de mogelijkheden op de scholen. Fay daarentegen vond de online open dagen minder leuk: “Je ziet veel minder van de school. Vorig jaar kon ik rechtstreeks vragen stellen aan mensen van de school, nu moest dat via de chat.”

Minilessen
De vijf leerlingen hebben ook gebruik gemaakt van de minilessen die werden aangeboden op het voortgezet onderwijs. Fay is in groep 7 daar al mee begonnen en heeft in groep 8 ook nog een aantal minilessen gevolgd; de anderen hebben alleen in het begin van groep 8 een aantal minilessen gevolgd. “Door het volgen van de minilessen kun je al een beetje wennen aan hoe ze in het voortgezet onderwijs les geven”, aldus Eva. De vijf leerlingen vinden dat groep 7 een erg belangrijk schooljaar is, waar je begint met je te oriënteren op het vervolgonderwijs, waardoor je in groep 8 de juiste keuze kunt maken.

Niet standaard
Dat de voorbereiding van de groep 8-leerlingen allesbehalve standaard is gegaan, heeft hen niet weerhouden om al een keuze te maken voor de volgende fase in hun leven. Voordat het zover is, staat eerst nog de ‘eindcito’ op het programma, en na de meivakantie gaan ze zich focussen op de ‘eindmusical’. Zowel op De Ruimte als op De Bloktempel zijn de rollen nog niet verdeeld, maar de leerlingen kijken er wel naar uit om de musical te gaan oefenen.

Afscheid
En dan is het tijd voor het echte afscheid. De leerkrachten willen de leerlingen van groep 8 graag het afscheid geven dat ze verdienen, maar ze blijven afhankelijk van de maatregelen die op dat moment gelden. De scholen hebben verschillende scenario’s uitgezet: van het allermooiste afscheid met alles erop en eraan tot een afscheid dat beperkt wordt door allerlei maatregelen. Juf Samira: “We hopen voor onze leerlingen dat we voor de eerste optie kunnen gaan.”